UYGULAMA ÖRNEĞİ
Gaziray Tren İçi CCTV & PAPIS Haberleşme Sistemi
Sektör: Raylı Sistem
Proje Adı: Gaziray Milli Banliyö Tren Seti On Board CCTV & PAPIS Ethernet Haberleşme Sistemi
Tarih: Aralık 2024
Uygulayan: TÜRASAŞ
Son Kullanıcı: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Uygulama Hakkında
Trenlerdeki kritik sistemlerin (kamera, yolcu bilgilendirme panelleri, acil anons ve interkom sistemleri, sensörler) kesintisiz ve güvenilir şekilde çalışabilmesi için sağlam bir haberleşme altyapısı kurulması gerekir. Yerli ve Milli Banliyö Tren Seti Gaziray, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içi raylı ulaşımı geliştirmek amacıyla hayata geçirilmiş bir projedir. Bu proje kapsamında üretilen 8 set (32 araç) elektrikli tren, modern tren içi haberleşme sistemleriyle donatılmıştır. Sistem entegratörü ve araç üreticisi TÜRASAŞ’ın gerçekleştirdiği projede EN50155 sertifikalı Layer 2 ve Layer 3 Ethernet switch’ler konumlandırılarak tren içi CCTV ve PAPIS haberleşme sistemi hayata geçirilmiştir.





Proje kapsamında nem, sıcaklık, titreşim gibi parametreleri kapsayan, raylı sistemlere yönelik bir standart olan EN50155 destekli endüstriyel Ethernet switch’e ihtiyaç duyulmuştur. Bu donanımlara kamera, interkom, mikrofon, led monitör, LCD, PAPIS kontrol ünitelerinin tren içi ağına bağlanması ve haberleşmenin sağlanması için ihtiyaç duyulmuştur. Sistemde herhangi bir aksama yaşanmaması adına kesintisiz veri iletimine ve yedekliliğe ihtiyaç duyulmuştur.
GSL projeye yüksek dayanıklılık, güvenilir veri iletişimi ve gelişmiş güvenlik özellikleri ile öne çıkan Kyland donanımları ile çözüm sağlamıştır. Titreşim ve darbelere dayanıklı, zorlu çevre koşullarına uygun endüstriyel ağ çözümleriyle, Gaziray Banliyö Tren Projesi’nin uzun ömürlü ve güvenilir bir haberleşme altyapısına sahip olması sağlanmıştır.

GSL Çözümü
Milli banliyö tren seti tren içi CCTV & PAPIS haberleşme sistemi projesi kapsamında GSL Mühendislik olarak, raylı sistemler için özel olarak tasarlanmış EN50155 sertifikalı Layer 2 ve Layer 3 Ethernet switchlerin tedarikini sağladık. Sağlam ve güvenilir haberleşme altyapısı kurmak için, zorlu ortam koşullarına dayanıklı Kyland Aquam8620/Aquam8120 serisi Ethernet switchlerle çözüm sağladık. Bu donanımlar 8 adet elektrikli tren setinde (32 araç) kullanılmaktadır. Titreşim, sıcaklık değişimleri ve elektromanyetik parazitlere dayanıklı Aquam8620/Aquam8120 switchler, tren içi sistemlerin kesintisiz ve güvenli bir şekilde haberleşmesini sağladı.
Ürün tedariğinin yanı sıra, tedarik ettiğimiz ürünlerin kurulum ve konfigürasyon süreçlerinde teknik destek sunduk.
Projede Kyland Aquam8620/Aquam8120 tercih edilmesinde aşağıdaki özellikleri etkili oldu:
- Raylı sistem standartlarına uygunluğunu onaylayan EN50155 sertifikası
- IP65 koruma sınıfı kasası
- Yüksek titreşim ve darbe koşullarında bile dayanıklı bağlantılar sunan
- M12 konektöre sahip olması
- Kyland Aquam serisinin dünya çapında kapsamlı proje referansları
- Muadillerine göre daha maliyet etkin bir çözüm sunması