Karmaşıklaşan Ağlar ve Zaman Senkronizasyonu
Zaman Senkronizasyonu İhtiyacı
Birbirinden uzakta çalışan cihazların birlikte uyumlu biçimde çalışabilmesi gereken durumlarda bir yerel saat, veya “Master Clock”, aynı ağ üzerinde yer alan cihazların saatleriyle senkronize olur. Bu senkronizasyon için kullanılan standart protokol, IEEE 1588’dir. Öte yandan bir kere senkron çalışmaya başlayan cihazlar hep bu şekilde çalışmaya devam edemeyebilir. Ortam sıcaklığındaki değişim, cihazların yaşı, frekans oranı gibi birçok faktör, senkronizasyonun kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle de ağ üzerinde zaman senkronizasyonunu ve bu senkronizasyonun devamını sağlayacak bir “zaman sunucusuna” (time server) ihtiyaç ortaya çıkar.
Günümüzde karmaşıklaşan ağlara artan sayı ve çeşitte cihazın entegre edilmesi, bu cihazların zaman senkronizasyonunu da bir o kadar önemli hale getiriyor. Ağınızda hassas bir zaman senkronizasyonu olması, ağda planlanan etkinliklerin tam olarak istenen zamanda gerçekleşmesini garantiye alırken, istenmeyen etkinlikler gerçekleştiğinde ise sorunun köküne inmek için gerekli zaman bilgisini yüksek hassasiyette elde etmenizi sağlıyor. Özellikle enerji dağıtım sistemleri, endüstriyel otomasyon, mobil altyapı ve akıllı şebekeler gibi kritik altyapılar, ağ genelinde yüksek hassasiyetli zaman senkronizasyonuna ihtiyaç duyuyor.
Geleneksel Çözümlere Bir Alternatif: EKOSync 1588
Geleneksel senkronizasyon yöntemleri ya çok pahalıdır, ya da bu yöntemlerin hata oranları oldukça yüksektir. EKOSync 1588 bunlara bir alternatif olarak sunulan, Türkiye’de üretilen, tam ve yüksek performanslı, endüstriyel bir zaman sunucusudur. Bu zaman sunucusu, zaman senkronizasyonu çözümünün güvenilir olması için NTP veya PTP (IEEE 1588) kullanır. EKOSync 1588’in öne çıkan bazı özellikleri şöyledir:
- Full IEE 1588v2 PTP Grandmaster & Slave fonksiyonu
- One-step ve two-step clock desteği
- SNTP desteği
- Esnek holdover performans seviyeleri
- IRIG-B uyumlu
Hangi Uygulamalarda Kullanılıyor?
Günümüzde EKOSync 1588 Türkiye’nin dört bir yanında elektrik santralleri ve trafo merkezlerinde kullanılmaya devam ediyor. EKOSync 1588’in kullanılmakta olduğu enerji uygulamaları arasında Rüzgar Enerjisi, Jeotermal Enerji, Hidroelektrik Santralleri, Doğal Gaz Kombine Çevrim Enerji Santralleri, Elektrik Dağıtım ve Trafo Merkezleri yer alıyor. Trafo merkezleri ve santraller zaman senkronizasyonunun en çok talep edildiği uygulama alanlarının başında yer alsa da, EKOSync 1588’in çözüm sunabileceği sistemler bunlarla sınırlı kalmıyor. Endüstriyel otomasyon ve her türlü nesnelerin interneti uygulamasında zaman senkronizasyonuna ihtiyaç duyulabiliyor. GSL’nin günümüze kadar EKOSync 1588 ile çözüm sunduğu alanlar arasında aşağıdaki uygulamalar yer alıyor:
- Havaalanlarında Alçak Seviye Rüzgar Ölçüm Sistemleri
- Hızlı Tren, Tramvay ve Metroların SCADA Sistemleri
- Üniversitelerde Bilgi İşlem Merkezleri
- Organize Sanayi Bölgelerinde Bina Otomasyonu
- Fabrika Otomasyonu
- Su Dağıtım Otomasyonu
- Altın, Fosfat, Bor Madenlerinde Proses Otomasyonu
- Deprem Ölçüm Cihazlarının Zaman Senkronizasyonu
EKOSync 1588, kullanım alanlarının çeşitliliğinin yanı sıra, kullanım kolaylığı açısından da öne çıkıyor. Nasıl kullanıldığını görmek için yandaki videomuzu izleyebilirsiniz.
Stoklu çalıştığımız bu ürünün fiyatını görmek ve hemen sipariş vermek için ise ürünün Online Satış sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: IEEE 1588-2008 – IEEE Standard for a Precision Clock Synchronization Protocol for Networked Measurement and Control Systems