Yönetilemez Ethernet Switch Seçiminde 4 Önemli Kriter
Herhangi bir ağın temelini Ethernet switchlerin oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ethernet anahtarları cihazları birbirine bağlamak için ekstra porta ihtiyaç duyulduğu durumlarda kullanılıyor.
Endüstriyel uygulamalar düşünüldüğünde, doğru cihaz seçimi daha da kritik hale geliyor. Endüstriyel switchler, cihazların zorlu hava ve çevre koşullarında birbirine bağlanması için tasarlanıyor. Bu cihazların operasyonlar sırasında güvenilir bir ağ ortamı sağlamaları gerekiyor.
Kullanıcılar genellikle ethernet ağlarında kullanmaları gereken portların hızı, sayısı ve türü hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Bu nedenle, bu yazıda bu faktörleri gözden geçirmiyoruz, gözden kaçabildiğini düşündüğümüz madddeleri inceliyoruz.
Bu yazıda doğru yönetilemez Ethernet switch seçiminde gözden kaçabildiğini gözlemlediğimiz dört önemli kriteri inceliyoruz.
1- Güvenilirlik
Güvenilir bağlantıların kurulması, sağlam bir endüstriyel ağ oluşturmanın temeli olarak görülüyor. Bu durum da endüstriyel cihazların fiyatlarının yüksek olmasını anlaşılır kılıyor. Endüstriyel Ethernet anahtarları tesisinizde yıllarca kalıyor ve hassas ekipmanlarınız bu cihazlara bağlı kalıyor. Dolayısıyla bu donanımların güvenilirliği, toplam sahip olma maliyetini doğrudan etkiliyor. Yönetilemez Ethernet switch seçiminde toplam sahip olma maliyetini en aza indirmenizi sağlayacak ve Ethernet ağınıza değer katacak önemli 4 kriter ise şöyledir:
Arızalar Arasındaki Ortalama Süre (MTBF): MTBF istatistiksel bir değer ve genellikle saat veya yıl cinsinden ifade ediliyor. Cihazın güvenilirliği için önemli bir gösterge görevini görüyor. Endüstriyel sahalarda ekipman arızasının neden olduğu duruş süresinin maliyeti yüksek olabiliyor. Genellikle, endüstriyel sınıf ürünlerin normal ürünlerden daha yüksek MTBF’ye sahip oldukları biliniyor ve bu cihazlar uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışabiliyor. Arızalar arasındaki ortalama süreyi düşük tutmak için yüksek MTBF’ye sahip markalara ait Ethernet switchlerin kullanılması öneriliyor.
Güç kaynağı: Geniş giriş voltaj aralığına sahip switchler, çeşitli kaynaklardan gelen gücü kabul edebiliyor, cihazların farklı ortamlarda kullanılabilmesini sağlıyor ve stok maliyetini azaltıyor. Ayrıca, bu cihazlar güç dalgalanmaları veya düşüşler esnasında da çalışmaya devam edebiliyor. Bu durumda da ağın çalışma süresini ve güvenilirliğini artırıyor.
Ağınızın çalışma süresi sizin için öncelikliyse, yedekli güç kaynaklarına sahip switch’leri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Yedek güç kaynağı, switchi iki güç kaynağına bağlayabilmenizi sağlayarak güç kaynaklarından biri çöktüğünde, diğerinin cihaza güç sağlamaya devam etmesini sağlıyor.
Garanti: Garanti, cihazın kalitesine dair bir güvence sunuyor. Ayrıca herhangi bir ünitede arıza meydana geldiğinde kullanıcıya sorunun çözüleceğine dair bir iç rahatlığı da sağlıyor. Bir firmadan switch satın almadan önce cihaza ait garanti hüküm ve koşullarını incelemeniz gerekiyor. Cihazın arızalanması durumunda yeterli teknik desteği alabileceğinizden emin olmanız gerekiyor.
Teslim süresi: Cihazların teslim süresi önemli bir faktör olarak görülüyor. Teslim süreleri bazı durumlarda kolayca ihmal edilebiliyor. Zaman kısıtı olan projelerde gecikmeler maliyetli olabiliyor ve projeden sorumlu olan kişinin itibarına zarar verebiliyor. Proje teslim tarihlerinde bir gecikme yaşamamanız adına yönetilemez Ethernet switch seçimi aşamasında, satın almadan önce teslim süresini dikkatlice değerlendirip, güvenilir bir satıcı seçmeniz öneriliyor.
2- Ortam Koşullarına Dayanıklılık
Endüstriyel Ethernet switch donanımları, ticari amaçla üretilen cihazlara kıyasla daha özel olarak ve zorlu koşullara daha dayanıklı tasarlanmak zorunda. Sisteminiz için en uygun switch seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken bazı kriterler şöyle:
Çalışma sıcaklık aralığı: Cihazların kullanılacağı sıcaklık aralığını göz önünde bulundurmanız tavsiye ediliyor. Cihaz sıcaklığı kimi durumlarda çok düşük ya da çok yüksek olabiliyor. Switchlerin çalışma sıcaklık aralığının, potansiyel olarak ekstrem koşulları karşılayacak kadar geniş olması gerekiyor.
Endüstriyel sınıf kasa: Zorlu ortam koşullarına dayanıklı kasalı bir switch seçmeniz endüstriyel Ethernet ağınız için kritik bir önem teşkil ediyor. IP kodu veya giriş koruma kodu gibi bilgiler, endüstriyel sahalara konumlandırılacak elektrikli cihaz seçiminde faydalı olabiliyor. Endüstriyel sınıf kasalar cihaza nesnelerin, tozun veya sıvıların girmesinin engellenmesinde faydalı olabiliyor.
Uygun fiyatlı ve hafif bir cihaz istiyorsanız plastik kasalı switch seçiminin sizin için doğru çözüm olduğu söylenebilir. Öte yandan, metal kasalar daha iyi ısı dağılımı sağlayabiliyor. Ayrıca, bu switchler yüksek elektromanyetik gürültü içeren ortamlar söz konusu olduğunda daha iyi bir topraklama etkisi sağlayabiliyor.
Sertifikalar: Taşımacılık, denizcilik, demiryolu gibi belirli sektörlerdeki uygulamalar için ek sertifikalar istenebiliyor. Sektörünüzdeki zorunlu sertifikalar hakkında bilgi edinmeniz ve seçtiğiniz cihazın bu standartları sağlayıp sağlamadığına emin olmanız gerekiyor.
3- Veri İletim Performansı
Sisteminizde kullandığınız yönetilemez Ethernet switch’lerin veri iletim performansı Ethernet ağı kalitenizi artırabiliyor. Cihazınızı seçerken veri iletimine ilişkin aklınızda bulundurmanız gereken önemli birkaç maddeye bakalım:
Yayın Fırtınası Koruması (BSP): Yayın fırtınası, kısa bir süre içinde ağ üzerinde çok fazla yayın gönderilmesi olarak tanımlanıyor. Yayın fırtınası ağ performansını önemli ölçüde düşürebiliyor. Yönetilemez switchlerin ağ yazılımında tespit edilemediği göz önünde bulundurulduğunda, yayın fırtınasından etkilenen portların tespiti içinden çıkılması zor bir durum haline gelebiliyor. Yayın Fırtınası Koruması, yayın trafiği belirli bir seviyeye ulaştığında yayın trafiğini engelleyerek ağda meydana gelebilecek sorunların önüne geçiyor.
Hizmet Kalitesi (QoS): Sıkışık bir ağda, kritik paketlerin zamanında aktarıldığından emin olunması gerekir. QoS özelliği, önemli paketlerin önce aktarılabilmesi için ağ trafiğinde önceliklendirme yaparak, temel uygulamaların düzgün çalışması için gerekli kaynakların alınmasını garanti altına alır.
MAC adresi tablo boyutu: MAC adresi tablosu, ağ cihazlarının MAC adresleri için bir depolama yeridir. Bu, switch’in verileri doğru portlara hızlı bir şekilde aktarmasına yardımcı olur. Bu tablo dolduğunda, anahtar ağdaki tüm mevcut portlara trafik yayınlar. Bu bir güvenlik tehdidi olarak görülebilir. Ağınız için gerekli MAC adresi tablosu boyutunu hesaplayarak bu sorunu önleyebilirsiniz.
Switch buffer boyutu: Switch buffer belleği, cihazın aldığı veri yapılarını/paketlerini daha ileriye iletmeden önce depolama amacıyla kullandığı bellektir. Bazı ortamlarda, switch içinde daha büyük bir veri arabelleğine sahip olmak haberleşmeyi geliştirecektir. Yoğun veri alışverişine ve aşırı yüklenmiş bir dahili buffera bağlı olarak, switch tarafından daha az çerçeve düşürülür. Switch çerçeveyi düşürürse, tekrar gönderilmesi gerekir ve bu da haberleşmede gecikmelere neden olabilir. Başka bir deyişle, daha büyük buffer boyutu çok daha iyidir.
4- Kurulum ve Bakım
Ağ kurulumu, cihaz sayısının çokluğu nedeniyle karmaşık olabiliyor. Switch kurulumunda size emek ve zaman tasarrufu sağlayacak bazı maddeleri birlikte inceleyelim:
Switch boyutu: Kontrol panelleri veya ağ kabinleri genellikle farklı cihazlarla doludur. Switchleri kontrol panellerine yerleştirmek bazen zor, hatta imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda, küçük switch’lerin kullanılması esnek kurulum sağlar ve gelecekte ağın genişletilebilmesi için yer açabilir.
Kurulum kolaylığı: Yönetilemez switch’lerin tak-çalıştır özelliği sayesinde konfigürasyonları oldukça basittir. Bu durumdaki esas problem, çok sayıda switch’in bir ağ kabinine veya kontrol paneline monte edilmesi aşamasında ortaya çıkar.
Uygun montaj kitlerine sahip switch’leri seçerek, kolay monte edilip çıkarılabilmelerini sağlayabilirsiniz.
Genel olarak, uygun bir endüstriyel yönetilemez switch seçerken ağınız hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir. Ağınızdaki cihazların türüne ve switch’lerin kullanılacağı ortam koşullarına da hakim olmanız önemlidir. Güvenilir bir switch, ağ performansını artırabilir ve kesinti süresini azaltabilir. Yönetilemez switch’lerin çok az güvenlik özelliği sunduğunun da farkında olmalısınız. Güvenlik sizin için öncelikliyse, yönetilebilir switch’ler kullanmanız tavsiye edilir. Yukarıda bahsedilen faktörleri göz önünde bulundurmanız, sisteminiz için verimli olacak bir yönetilemez switch seçmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle, bir sonraki switch siparişinizden önce bahsetmiş olduğumuz bu maddeleri göz önünde bulundurup, hepsini değerlendirmenizi öneriyoruz.
Ethernet ağınıza en uygun yönetilemez switch çözümünü seçerken zorlanıyor musunuz?
Uzman ekibimizden destek almak için hemen bizimle iletişime geçin: