9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

Veri Aktarım Kısıtlarının Ötesinde Bir Fieldbus:
AUTBUS

AUTBUS Nedir?

Dünyanın en büyük endüstriyel Ethernet çözüm sağlayıcılarından biri olan Kyland, Ethernet ile seri haberleşme teknolojilerinin avantajlarını bir araya getiren bir endüstriyel fielbus teknolojisi geliştirdi. AUTBUS adı verilen bu haberleşme teknolojisi, geleneksel Ethernet ve seri tabanlı çözümlerin hız, mesafe ve güvenlik gibi açılardan ortaya çıkardığı kısıtlamaları ortadan kaldırıyor. Geliştiricisi Kyland’ın “yeni nesil bir fieldbus teknolojisi” olarak tanımladığı AUTBUS, günümüz sistemlerinin ihtiyaçlarına uygun, kablolama maliyet ve zahmetini azaltacak devrim niteliğinde bir çözüm sunuyor.  

Günümüzde en yaygın kullanılan haberleşme teknolojisi olan Ethernet, aynı zamanda sahada özellikle kablolama açısından çok yüksek maliyetler çıkarabiliyor. Seri haberleşme ise bant genişliği, aktarım mesafesi gibi birçok yönden yetersiz kalabiliyor. Birçok Ethernet ve seri tabanlı protokollerden dönüşüm imkanı sunan AUTBUS çeviriciler kullanılarak sahada hem daha hesaplı, hem de yüksek kapasiteli bağlantılar kurulabiliyor.

AUTBUS Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Klasik seri protokollerinin dezavantajlarının önüne geçen, yeni nesil fieldbus teknolojisi AUTBUS birçok avantajı beraberinde getiriyor. AUTBUS üzerinden 500 metre mesafeye kadar 100 Mbps’ye varan hızda veri aktarılabiliyor. Üstelik bu veriler 100 ns gibi mümkün olan en minimum gecikme süresi ile iletiliyor. Öncelikli olarak aktarılmasını istediğiniz veriler varsa, AUTBUS’ın veri önceliklendirme desteği de mevcut. Çok sayıda cihazdan aynı anda veri aktarılabilmesini sağlayan 254 adede kadar çoklu bağlantı nodu desteği sağlıyor.

AUTBUS fieldbus teknolojisi öne çıkan özellikler

AUTBUS teknolojisi ile CAN, PROFIBUS ve MODBUS protokollerini şöyle karşılaştırabiliriz:

Fieldbus Teknolojisi Kıyas Tablosu

CANPROFIBUSMODBUSAUTBUS
ArayüzCAN(M12/DB9)RS-485/232RS-485/232Terminal blok,
SPE konektör,
BNC, M12/M8
Haberleşme
Mekanizması
CSMA/CASorgu ve jeton aktarımıSorguOFDM
Multi-service
Veri Aktarımı
Yok YokYok Var
Uygulama Taban Protokolü CANopen/DeviceNetPROFIBUSMODBUSCANopen/AUTBUS
Maksimum
Frame Boyutu
8 bayt 244 bayt253 bayt812 bayt
Aktarım Mesafesi 40m@1 Mbps/
10km@5 kbps
100m@12 Mbps/
1km@9.6 kbps
100m@1112 kbps/
1km@9.6 kbps
500m
Nod Sayısı32~11032~127247254
Gecikme Süresi100 µs100 µs100 µs100 ns
Maksimum
Bant Genişliği
1 Mbps12 Mbps112 kbps100 Mbps
Minimum
Döngü Süresi
1 ms10 ms10 ms16 µs

AUTBUS Kullanım Alanları

CAN, PROFIBUS ve MODBUS protokollerine kıyasla uygulamada birçok kolaylık ve düşük maliyet avantajı sunan  AUTBUS teknolojisi birçok farklı uygulama alanına hitap edecek şekilde geliştirildi: 

  • Fabrika otomasyonu
  • Akıllı ulaşım uygulamaları
  • Bina otomasyonu
  • Trafik kontrol sistemleri
  • E-şarj istasyonları
  • Otopark sistemleri
  • Güneş enerjisi tarlaları

AUTBUS teknolojisi, endüstriyel kontrol sistemlerine, uzak I/O sistemlerine, sensörlere ve aktüatörlere kolayca entegre edilebiliyor ve sahadaki mevcut BUS protokollerinin görevlerini sorunsuz devralabiliyor.

AUTBUS teknolojisinin veri tünelleme özelliği sayesinde, ProfiNet, EtherNet/IP veya ModbusTCP gibi Ethernet tabanlı haberleşme protokolleri yani mevcut fieldbus sistemleri kullanılmaya devam edilebiliyor. 

Yeni Nesil Fieldbus Teknolojisi AUTBUS Uygulama Alanları 5

Otopark Yönetimi: Öde – geç sistemi ile çalışan otoparklarda genellikle bariyerli giriş ve çıkış istasyonları, ödeme noktaları ve video kameralar bulunuyor. Daha modernize olan otoparklarda ise tüm bunlara ek olarak otopark doluluk durumunu tespit eden sensörler ve trafik yönetimi için sinyalizasyon sistemleri de yer alıyor. Gelecekte, uygulama tabanlı park rezervasyonları ve nakit kullanmadan otopark ücretinin otomatik ödenmesi gibi hizmetlerin de yer alması bekleniyor. Mevcut park alanları AUTBUS’ın çoklu bağlantı nodu desteği sayesinde kolayca modernize edilebiliyor, bu sayede video kameralar, park sensörleri ve park rezervasyon sistemleri gibi cihazlar kolayca networke dahil edilebiliyor. 

Elektrikli Araç (EV) Şarj İstasyonları: Elektromobilitenin giderek yaygınlaşması ile birlikte, kamusal alanlardaki elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı da giderek artıyor. Bu durum yalnızca EV şarj istasyonlarının güç hatlarını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda şarj esnasında erişim ve kontrolün sağlanması, faturalandırma ve uzaktan bakım için kablosuz veya kablolu haberleşmeyi de gerektiriyor. EV şarj istasyonlarının bu ihtiyaçlarına AUTBUS teknolojisinin  çoklu bağlantı nodu çözümü, şarj istasyonlarının basit bir şekilde networke bağlanabilmesini, gelecekte yapılması muhtemel genişletmelerin mümkün olmasını ve gerektiğinde şarj istasyonuna ek cihazların bağlanabilmesini sağlıyor. 

Bina Altyapıları & Akıllı Binalar: Akıllı binalarda, tek çift tabanlı multidrop çözümü için birçok uygulama alanı bulunuyor. Örneğin mevcut dijital tavan çözümlerinde AUTBUS doğrudan cihaz çıkışına yerleştirilebiliyor. AUTBUS multidrop özelliği ve 100 Mbit veri aktarım hızı ile özellikle işlemlerin düzenli aralıklarla sıralandığı uygulamalarda kolayca kullanılabiliyor. Örneğin, pencerelerin bulunduğu alanlardaki perde kontrolleri multidrop özelliğine sahip AUTBUS teknolojisi ile önceden belirlenebiliyor.

IEC 61158 Tip 28 ve IEC 61784 CPF22. Standart Desteği

Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), güvenli, verimli ve güvenilir operasyonların sağlanması için uluslararası elektrik, elektronik ve bilgi teknolojileri standartları için bir standardizasyon kuruluşudur. AUTBUS IEC 61158 Tip 28 ve IEC 61784 CPF22 standartları desteğine sahiptir. 

IEC 61158 Tip 28

IEC 61158, otomasyon kontrolleri için endüstriyel bir ortamdaki temel veri paketi haberleşme hizmetlerini ve modellerini içeriyor. Tip-28 bağlantı katmanı, zaman açısından kritik olan ve zaman açısından kritik olmayan haberleşme faaliyetlerini kapsıyor. “Zaman açısından kritik”, endüstriyel ortamda tanımlanmış bir zaman penceresi içerisinde cihazlar arasında hangi işlevlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini de açıklıyor. Bahsedilen bu işlevlerin zaman yerine getirilmemesi arızalara veya endüstriyel üretimin zarar görmesine neden olabiliyor. 

IEC 61784 CPF22

IEC 61784-1-22:2023, Haberleşme Profili Ailesi 22’yi (CPF 22) tanımlıyor. CPF 22, IEC 61158 serisine (Tip 28) ve diğer standartlara dayanıyor, fabrika üretimi ve süreç kontrolündeki haberleşme sürecinde yer alan cihazların tasarımında kullanılacak protokole özgü haberleşme profilini (CP) belirtiyor.

AUTBUS Teknolojisi IEC Desteği

ABN300 Serisi

1-port DIN-Ray AUTBUS Çevirici

  • İki tel çift bükümlü kablo
  • IEC 61158 Tip 28 AUTBUS Standardı desteği
  • Çoklu bağlantı nodu desteği
  • BUS ve halka topolojisi desteği
  • 100Mbps’ye ulaşan veri aktarım hızı
  • 500m veri aktarım mesafesi
  • Ethernet, 10/100Mbps, RS485 ve CAN 2.0B gibi farklı protokolleri AUTBUS ağı üzerinden taşıyabilme
  • Tak-çalıştır kolaylığı
  • Basit konfigürasyon, yazılım üzerinden yapılandırılabilme

Bu yeni nesil fieldbus teknolojisini hemen deneyin:

AUTBUS çevirici ABN300 ile verilerinizi kolayca AUTBUS’a dönüştürün!