9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

UYGULAMA ÖRNEĞİ

Ulaşımpark A.Ş. Tramvay Uzaktan Erişim Projesi

Sektör: Raylı Sistem

Proje Adı: Ulaşımpark A.Ş. Kocaeli Tramvay Uzaktan Erişim Projesi

Tarih: Ağustos 2022

Uygulayan: SGRAIL Raylı Sistem Otomasyon ve Mühendislik Hizmetleri Ltd.

Tramvay Uzaktan Erişim Uygulaması Hakkında

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait raylı sistem hattı, 2017 başında faaliyete geçirildi. 2018’de Durmazlar Makina San. ve Tic. A.Ş. ile imzalanan sözleşme ile, 2017’de faaliyete geçen mevcut Kocaeli Büyükşehir Belediyesi raylı sistem hattına ek olarak, günde 30.000 yolcu kapasiteli 12 tramvay kullanıma açıldı. 

Raylı sistem araçlarındaki bu artış, yeni 12 tramvayın yolcu bilgilendirme sistemi (PIS), kamera görüntüleri ve araç kontrol ünitelerine uzaktan erişebilme ihtiyacını da ortaya çıkardı. 

Tramvaylara uzaktan erişim, tramvay sistemi üzerinde ortaya çıkan tüm verilerin bir kontrol merkezinden, bir SCADA yazılımı üzerinden görüntülenebilmesini sağlar. Bunun yanı sıra ağır araçların söz konusu olması ve şehir hayatında önemli yer edinebilmesi nedeniyle kritik denebilecek bu sistemlerde oluşan herhangi bir hatanın en kısa zamanda bildirilmesi, ve hatalara zamanında müdahale edilmesi gerekir. Tramvay uzaktan erişim uygulamalarında verilerin güvenilir bağlantılarla iletilmesi bu nedenle son derece önemlidir. 

Ulaşımpark A.Ş. Tramvay Uzaktan Erişim Projesi’nde de bu güvenilir bağlantıların kurulması ve sistemin devreye alınması SG Rail tarafından gerçekleştirildi. Devreye alınan sistemle tramvay içinde bulunan araç kontrol ünitelerinden araç arıza bildirim bilgileri ve kamera kayıtları gibi kritik verilerin sahaya gidilmeden edinilmesi sağlandı. Böylece bakım için sahaya personel göndermekten ortaya çıkan masraflardan da tasarruf edilmiş oldu.

tramvay uzaktan erişim
Uygulama Şeması

GSL Çözümü

Tramvay uzaktan erişim uygulamasında EN50155 uyumlu Ethernet switch tarafından toplanan arıza bildirimleri, kamera görüntüleri gibi verilerin güvenilir kablosuz bağlantılarla kontrol merkezine aktarılması gerekiyordu. Bunun için raylı sistemlerin yüksek titreşim, darbe, uç sıcaklıklar gibi zorlu şartlarında da sorunsuz çalışmaya devam edebilecek, endüstriyel bir 4G router kullanılması istendi. Sistem entegratörü SG Rail, bu amaçla Robustel’in R3000-4L 4G router donanımlarını ofiste ve araç üzerinde test etti. GSL’nin danışmanlığıyla da ilerleyen süreçte Robustel R3000-4L’nin tercih edilmesinde, cihazların şu özellikleri etkili oldu:

  • VPN güvenliğinde sunulan 4G bağlantılar
  • Robustel’in kullanıcı dostu arayüze sahip olan, buluttan router yönetim platformu RCMS
  • E-posta yoluyla etkinlik bildirme özelliği
  • -40 ila +75°C uç çalışma sıcaklıkları
  • Metal IP30 kasa ile yüksek EMI ve EMS koruma değerlerinin de işaret ettiği, endüstriyel tasarım

GSL, Robustel R3000-4L modelini stoktan teslim ederek, çip krizinin neden olduğu gecikmelerin de önüne geçmiş oldu. 

Kullanılan Ürün

Bu projede kullanılan ürün hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın:

endüstriyel 4G router, R3000 Serisi

Robustel R3000-4L

Çift SIM Endüstriyel 3G / 4G VPN Router, 2 Ethernet, 2 Seri Port

Projeniz mi var? Size yardımcı olalım: