9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb
UYGULAMA ÖRNEĞİ

TEİAŞ İTM Haberleşme Sistemi Altyapısı

Uygulama Hakkında

Sektör: Enerji

Proje Adı: TEİAŞ İTM Haberleşme Sistemi

Son Kullanıcı:  Türkiye Elektrik İletim A.Ş.

Tarih: 2017 – Devam Ediyor

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Türkiye genelinde üretilen elektriğin tüketiciye güvenilir ve verimli bir biçimde iletilmesini sağlamada kritik rol üstlenir. İndirici trafo merkezleri (İTM) ise yüksek gerilimle gelen enerjiyi seçilmiş, daha düşük gerilim seviyesine indirerek dağıtıma hazır hale getiren transformatör merkezleridir. Bu merkezlerde kullanılan ekipmanlardan alınan veriler, güvenilir ve yedekli bir haberleşme sistemi ile bir SCADA’ya aktarılır, SCADA üzerinden İTM sisteminin kontrol ve takibi sağlanır. Böylece olası arıza ve kesintilere anında müdahale etmek mümkün olur.

İTM haberleşme sisteminin güvenilir biçimde kurulabilmesi için haberleşme altyapısının sağlam olması ve veri kaybının en aza indirilmesi gerekir. Son 10 yılda geliştirilen PRP, HSR gibi teknolojiler, bu veri kaybının sıfıra kadar indirilebilmesine olanak tanımıştır. Dolayısıyla güvenilir bir İTM haberleşme sistemi hedefine ulaşmak için IEC 61850 uyumlu ve PRP yedekliliğine sahip bir haberleşme altyapısı tercih edilir.

TEİAŞ’ın İTM haberleşme sistemi gibi hassas haberleşme ihtiyacı bulunan sistemlerde IEC 61850 ve PRP yedekliliğine sahip bir otomasyon altyapısı tercih edilmesi, bu teknolojilerin sunduğu spesifik bir takım avantajlardan kaynaklanır:

Verimli ve güvenilir sistemler: Uluslararası IEC 61850 haberleşme standardı, trafo merkezlerinde güvenilir ve verimli iletişim için kullanılacak haberleşme protokolü ve donanımların sahip olması gereken özellikleri tanımlar. Bu nedenle bir İTM haberleşme sisteminin IEC 61850 standardına uyumlu olması beklenir.

Anında müdahale: Arızalara anında müdahale edilebilmesi, enerji iletim sistemlerinde hayati önem taşır. IEC 61850 haberleşme protokolü MMS üzerinden saha verilerinin SCADA üzerinden anlık izlenmesini sağlar. Hızlı veri aktarımı ve kesintisiz haberleşme sayesinde de anlık müdahaleler kolaylaşır.

Hızlı ve yedekli ağ: Verinin hassas ve veri hacminin fazla olduğu bu gibi sistemlerde kesintiyi en aza indirecek yedekli ağ altyapısı kritiktir. PRP topolojisinin kullanılması, İTM haberleşme sisteminde veri paket kaybının sıfıra indirilebilmesini sağlar.

teiaş itm haberleşme sistemi uygulama şeması
Uygulama Şeması

GSL Çözümü

Trafo Merkezlerindeki IEC 61850 tabanlı rölelerden alınan verilerin SCADA merkezine sıfır veri kaybı ile iletimi projenin en önemli isterleri arasındaydı. Bunun için Ethernet switch, PRP redbox ve firewall/router gibi endüstriyel haberleşme donanımlarına ihtiyaç duyuldu.

Projeye GSL TEİAŞ onaylı Moxa ve yerli üretim olan EKOS electric donanımları ile çözüm sağladı. Saha verileri Moxa PT-7528 Ethernet switchler ile toplandı. Protokol ve paket bazlı firewall/router EDR-G903 konumlandırılması ile sistem güvenliği artırıldı. Veri kaybının sıfıra indirilmesi için Moxa PT-G503  RedBox, PRP/HSR uyumluluğu ve IEC 61850-3 desteği nedeniyle tercih edildi. İTM’lerde enerjinin izlenmesi ve ağ üzerindeki cihazlarda zaman senkronizasyonun sağlanması için EKOS electric EKOSync 1588 time server tercih edildi.  

Proje sürecinde GSL ürünlerin hızlı teminini, kurulum ve konfigürasyon aşamalarında ise teknik destek sağladı.

Kullanılan Ürünler

Bu projede kullanılan ürünler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın:

MOXA EDR-G903

Moxa EDR-G903

Endüstriyel VPN Router, Firewall/NAT,
2 WAN/1 DMZ

itm haberleşme sistemi itm haberleşme sistemi

Moxa PT-G503

IEC 61850-3 3-port Full Gigabit Yönetilebilir RedBox

IEC 61850-3 Ethernet Switch

Moxa PT-7528

IEC 61850-3 28-port Yönetilebilir Rackmount Ethernet Switch

EKOSync 1588 time server, EKOSinerji

EKOS electric EKOSync 1588

Endüstriyel IEEE 1588v2 PTP NTP/SNTP Time Server

Projeniz mi var? Size yardımcı olalım: