TEKNİK YAZI
Protokol Dönüşümüyle VFD’ler Otomatik Olarak Nasıl Kontrol Edilir?
İçindekiler
Geçmişte sistem entegratörleri yeni bir teknolojiyi eski ekipman kullanan mevcut sistemlerle entegre ederken bir ara yol bulmak zorunda kalırdı. Bu konuda karşılaşılan en büyük zorluk, farklı protokoller destekleyen birçok cihazı (örneğin, değişken frekans sürücülerini) sorunsuz bir biçimde bağlamaktır. Eğer bağlantı sağlanamazsa, operatörler VFD’leri manuel olarak kontrol etmek veya PLC kullanarak bir I/O bağlantısı üzerinden kontrol etmek durumunda kalabilir. Bu tür bir ara yola başvurmak durumunda kalmak, her yıl harcanan enerjinin yüzde 10 ila 30’unun israfına neden olabilir. Moxa’nın endüstriyel Ethernet ağ geçitleri, PLC’ler ve VFD’ler arasında bağlantı kurmak için gerekli olan protokol dönüşümünü sağlamada tercih edilen son derece maliyet etkin bir yol olmuştur.
Moxa’nın Akıllı Ağ Geçidi (Gateway) Çözümleri, Protokol Dönüştürmeyi Kolaylaştırır
Kullanıcı Dostu Arayüz ve Sorun Giderme Aracıyla Kolay Kurulum
Otomatik Kalibrasyon (Önerilen: MGate MB3180/3280/3480 Serisi, MGate MB3170/3270 Serisi)
Tek Tıkla Yanıt Zaman Aşımı Tespiti:
Master-slave fieldbus ile haberleşen ağlarda hassas yanıt süre aşımı ayarları, ağ entegratörleri için en yüksek sistem performansı sağlanması amacıyla zaman dilimlerini doğru ayarlamada önemli olduğu kadar karmaşık bir iştir. Geçmişte entegratörler çoğunlukla zaman aşımı ayarlarını deneme yanılma yöntemiyle manuel olarak yapılandırırken çok zaman harcamak zorunda kalırlardı. Moxa’nın patentli AutoCalibration teknolojisi, yanıt zaman aşımı ayarlarını otomatik olarak yapılandıran, tek tıkla otomatize bir yaklaşım sunuyor.
Otomatik Tarama (Önerilen: MGate 5101-PBM-MN Serisi, MGate 5102-PBM-MN)
Tek Tıkla I/O Parametrelerinin Tespiti:
Moxa’nın endüstriyel Ethernet ağ geçitleri, tüm bağlı PROFIBUS slave cihazlarını ve bunların mevcut “Read Configuration Data (Get_Cfg)” verilerini tespit eden AutoScan özelliğine sahiptir. Konfigürasyon tamamlandığında, SCADA sunucuları ve PLC’ler gibi Modbus TCP master cihazların konfigürasyonunda yardımcı olacak, okunması kolay bir veri harita tablosu oluşturulur. Moxa’nın AutoScan özelliğiyle tüm cihazları bizzat yapılandırmaya bir sürü zaman harcamak gerekmez, bunun yerine her farklı protokol için endişelenmeden verinin denetlenmesine odaklanmak mümkün hale gelir.
Etkinlik Kaydı ve Kaçak Akım Rölesiyle Kolay Bakım
Moxa ağ geçitleri kullanıcı dostu web ara yüzü ve aracıyla konfigürasyonu daha da kolay hale getirir. Bağlantı sorunları devam ettiği takdirde, Moxa ağ geçitlerinin içerdiği sorun giderme aracıyla daha detaylı bir analiz için gerekli veriler elde edilebilir, veya potansiyel sorunlar hakkında raporlar oluşturulabilir.
Web Tabanlı Denetim Aracı:
Moxa’nın endüstriyel Ethernet ağ geçitleri, verilerin içeri/dışarı aktarımı ile etkinlik kaydı özelliklerini destekleyen web tabanlı bir denetim aracına sahiptir. Denetim aracı cihaz konfigürasyon, bakım ve sorun giderilmesinin sorunsuz biçimde gerçekleşip gerçekleşmediğini takip eder, ve desteklediği HTTPS veya SSH gibi şifreleme fonksiyonlarıyla izinsiz erişimi engeller. Bu aracın kullanımı, ek denetim araçlarının alım ihtiyacını ortadan kaldırdığından, toplam maliyeti de düşürür.
Fieldbus-Ethernet Ağlarının Gerçek Zamanlı Kontrolü:
Gerçek zamanlı denetim her endüstriyel sistem için kritik bir görevdir. Moxa’nın MGate Manager Windows aracı yanızca kolay konfigürasyon için değil, aynı zamanda kesintisiz denetim ve fieldbus sistemi ile uzaktan kontrol sistemi arasındaki bağlantılarda sorun gidermeye yönelik de tasarlanmıştır. MGate Manager, ağ geçidi tarafından başlatılan etkinliklerin kayıtlarını tutar, ağ geçidinden geçen tüm komut ve yanıtları kaydederek kullanıcıların arızaların temel nedenini saptamasına veya performans darboğazlarını tespit etmesine yardımcı olur. Ethernet bağlantısı ve enerji besleme durumu için otomatik röle çıkışı uyarısı, bakım personeline hızlı sorun giderme ve kolay bakım sağlayan akıllı bir bildirim aracı sunar.
Demoyu İnceleyin: Ağ Geçidi Nasıl Çalışır?
“Akıllı üretim”, manuel olarak yapılan işlemlerin otomatik kontrole dönüştürülmesi anlamına gelir. Bu dönüşüm, insan hatası riskini elimine edebilir ve israfı yılda ortalam %12 kadar azaltabilir. Öte yandan bir üretim ortamında otomatik bir kontrol sisteminin devreye alınması, neredeyse her zaman PLC’ler ile uç cihazların (örneğin, VFD’lerin) kullandığı farklı protokollerin dönüşümünü gerektirir. Bunu başarmak için nasıl bir çözüm bulabiliriz? İnceleyelim: