Araç İçi Wi-Fi Erişimi
Her türlü cihazın her an her yerden internete bağlanabilmesinin beklendiği bu IoT çağında, ulaşım sektörü de internet erişimi talebinden payını alıyor. Otobüs, tren gibi toplu taşıma araçlarında veya taksi gibi özel taşıma hizmetlerinde yolcular, yolculukları boyunca cep telefonu, bilgisayar gibi özel elektronik cihazlarından internete kolay, hızlı ve kesintisiz biçimde erişebilmeyi bekliyor. Bu talep de toplu ve özel taşıma hizmetlerinde güçlü araç içi Wi-Fi sistemleri gerektiriyor.
Robustel'in Ödüllü Araç İçi Wi-Fi Sistemi
Robustel’in endüstriyel ve yedekli internet bağlantısı sunan 4G / 5G router serileri, otobüs, tren ve taksi gibi ulaşım hizmeti veren araçlarda yolcu erişimine yönelik araç içi Wi-Fi çözümleri sunuyor. Bu çözümlerin kalitesi, Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinde birçok uygulamada da sahada kanıtlanmış bulunuyor.
Mevcut ölçek ekonomilerinden yararlanarak, bulut tabanlı kontrol platformunda yeni yazılım özellikleri geliştirerek ve sınıfının en iyisi iş ortaklarıyla başarılı entegrasyonlar kuran Robustel, herkes için yeni nesil araç Wi-Fi sistemi yarattı.
Sistem müşterinin toplam sahip olma maliyetini en aza indirme hedefiyle geliştirilmiştir. Bu da en küçük filolar için bile araç içi Wi-Fi sistemine yönelik iş senaryosunun kanıtlanmasının kolay olduğu anlamına gelir.
Peki Robustel bunu tam olarak nasıl başardı?
Robustel’in Yolcu Wi-Fi sistemi Nisan 2023’te “Friendly Wi-Fi” seçildi.
Robustel Dünya'nın Rekabet Gücü En Yüksek Araç İçi Wi-Fi hizmetini Nasıl Geliştirdi?
Halihazırda yüksek hacimli satış yapan mevcut donanım ve yazılım platformlarından diğer dikey pazarlarda da faydalandı.
Araç içi Wifi, hizmet tedariğini operatörler için karşılanması daha kolay hale getirebilmek için modern ve düşük maliyetli konuşma süresi tarifelerinden yararlandı.
Dünyanın en iyi içerik filtreleme sağlayıcılarından biriyle iş ortaklığı gerçekleştirdi.
Veri maliyetlerini düşük tutmak amacıyla internete veri çıkışında SIM operatörünün APN'nini kullandı.
5651 Sayılı Yasa ve Captive Portal Çözümü
2007’de yürürlüğe giren 5651 sayılı yasa, internet ortamında içerik, yer, erişim ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumluluklarını düzenliyor. İnternet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadele etmeyi amaçlıyor. Bunun da en yaygın yöntemlerinden biri, çok çeşitli platformlar tarafından sağlanabilen açılış sayfaları ile birlikte Robustel routerların desteklediği Captive Portal özelliğini kullanmaktır. Açılış sayfaları Captive Portal’ın kurulu olduğu sunucularda özelleştirilebilir.
Captive Portal, aslen web tarayıcısını kimlik denetleme aracına çeviren bir açılış sayfasıdır. Kullanıcılar daha geniş bir URL veya http tabanlı internet hizmetine erişim sağlamadan önce gösterilir. Bu sayfanın gösterimiyle, portal görüntülenen paketlere erişim izninin olup olmadığını denetler. Doğrulama, ödeme, son kullanıcı lisans anlaşması veya geçerli kimlik bilgilerinin paylaşımı istenen bir sayfaya yönlendirildikten sonra, kullanıcıya koşullu internet erişimi sağlanır. Captive Portal ile yapabilecekleriniz arasında şunlar yer alır:
- Bağlantı süresini kısıtlama
- Veri indirme & yükleme kotaları koyma
- Belirli URL’lere erişimi engelleme
- İnternete erişimi belli gün ve saatlere kısıtlama
- Kullanıcıların en son hangi tarihe kadar internete erişebileceğini belirleme
Robustel router’larda Captive Portal kullanırken faydalanabileceğiniz kullanım kılavuzunu indirmek için tıklayın →
Captive Portal Management Platform
Robustel birkaç yıldır bulut tabanlı bir router yönetim platformuna sahipti. “Portal Manager” bölümünün eklenmesi, RCMS’nin artık toplam filo yönetimi için tam teşekküllü bir araç içi Wi-Fi sistemi olduğu anlamına geliyor. Öne çıkan diğer özellikler arasında araçlara her yerden erişim için entegre bir VPN ve bağlantı sorunlarını çözmek için çok gelişmiş tanılama yer alıyor.
Araç İçi Wi-Fi Çözümlerinde Aranan Router Özellikleri Neler?
Araç içi Wi-Fi uygulamalarının doğası gereği, bu uygulamalarda kullanılacak ekipmanlarda belli başlı özellikler aranıyor. Uygulama ölçeği ve ek ortam koşullarına göre bu liste uzayabilse de, araç içi Wi-Fi sağlayacak router çözümlerinde aranan belli başlı özellikler şöyle:
- Donanımların ısı ve sarsıntıya dayanıklı, endüstriyel tipte olması: Robustel 4G router donanımları, sunduğu geniş çalışma sıcaklık aralığı, sarsıntıya karşı dayanıklılığı ve endüstriyel kasasıyla ideal bir çözüm sunuyor.
- Araç içi uygulamalarda kullanılan donanımların özelliklerini uluslararası ölçekte standardize eden E-Mark sertifikası: Robustel R2110 ve R1520-4L-V, E-Mark sertifikasına sahip olmaları nedeniyle bu uygulamalarda özellikle tercih ediliyor.
- 5651 sayılı kanunda belirtilen yükümlülükleri sağlayabilecek bir captive portal + loglama desteği: Robustel bu noktada harici olarak alınacak loglama hizmetine, RCMS platformu üzerinde yer alan Captive Portal app’iyle destek sunuyor.
- Hotspot özelliği üzerinden erişim kontrolü: Captive Portal app ile Wi-Fi’a bağlanan kullanıcıların hangi içerikleri görüntüleyebilecekleri, hangi sitelere ulaşabilecekleri kontrol edilebiliyor.
- Özellikle yoğun kullanım söz konusu olacak uygulamalarda load balance desteği: Bu özellik sayesinde tek router üzerinde iki çip aynı anda kullanılarak otobüslerde tüm yolculara hızlı internet sunulabiliyor.
- Kurulum işlemleri için uzman ekip desteği: araç içi Wi-Fi sistemlerinin kurulumu uzmanlık isteyen bir alandır, kurulum sırasında oluşan elektronik ve mekanik alandaki bütün sorularınız için Robustel ekibi gerekli önerilerde bulunmaya hazırdır.
- Anten: 5G altyapısına sahip sistemlerin ortaya çıkması ile anten konusu büyük bir önem kazandı. Kapsamlı teknik ve ticari araştırmalar sayesinde Robustel, çoğu dağıtım senaryosu için anten hususları hakkında tavsiyelerde bulunabilir.
Tüm bunların yanı sıra Robustel, endüstriyelliği test edilip kanıtlanmış router donanımında 802.11ac Wi-Fi ve 4.5G kablosuz haberleşme arayüzlerini bir araya getiriyor. Son derece hesaplı sunduğu bu kombinasyon, hızlı ve güçlü bir araç içi Wi-Fi sistemi oluşturmak için ideal bir platform da sunuyor.
Robustel’in RCMS bulut yönetim platformu, araç içi Wi-Fi sistemleri kuran entegratörler ve işletmecilere ticari avantaj sağlayan bir filo yönetim paneline de sahip. RCMS’in VPN yönetim modülü olan RobustVPN’de tüm bağlantılar otomatik, pratik ve güvenli bir şekilde bir araya geliyor. Otomatik güncellenen harita görünümü ve gelişmiş veri trafiği yönetimi gibi son derece kullanışlı yönetim araçları da RobustVPN ile kullanılabiliyor.
R5020 Serisi
5G araç içi Wi-Fi çözümü için tıklayın - R5020
R2110 Serisi
4G araç içi Wi-Fi çözümü için tıklayın - R2110