Ağ güvenliğini sağlamak, IIoT uygulamaları için temel bir endişe kaynağıdır. Geçmiş deneyimlere göre, siber saldırılar fabrika dışından kaynaklanır, bu nedenle siber güvenliği iyileştirmenin ilk adımı güvenli bir yönlendirici kurmak, güvenlik duvarını siber korsanları dışarıda tutacak şekilde yapılandırmak ve genel itibariyle ağ güvenliğini dış saldırıları önleyecek şekilde arttırmaktır. Fabrika intranetindeki uç cihazlar, çoğu zaman yalnızca sınırlı güvenlik işlevlerini, o da varsa destekler, kullandıkları protokoller ise şifrelenmemiştir. Örneğin Modbus, uç cihazlardan ve uç cihazlara veri iletmede yaygın olarak kullanılır. Son yıllarda, bazı yüksek profilli siber saldırılar endüstriyel ağ güvenliği sorunlarına dikkat çekmiştir. Örneğin Ağustos 2018’de TSMC, WannaCry varyantından bir saldırının kurbanı olmuş, tahmini 200 milyon dolarlık bir gelir kaybıyla sonuçlanmıştır. Saldırı, TSMC intranetindeki tüm cihazlara en son güvenlik yamasının yüklenmemesinin bir sonucuydu, bu da saldırı aslında kolayca önlenebilirdi anlamına geliyor. Bu olay bize ağ güvenliğinin uç cihaz düzeyinde de bir şekilde uygulanmasının önemini gösteriyor.
Moxa Çözümleri
Moxa’nın yeni ioThinx 4510 serisi modüler uzak I/O cihazları, IIoT uygulamalarına mükemmel uyum sağlayan temel özelliklere sahiptir.
MQTT Client Desteği
ioThinx 4510 serisi, cihaza bağlı aygıtların bulut hizmetlerine kolayca bağlanmasını sağlayan MQTT clientlarını destekler. ioThinx 4510, giriş düzeyinde bir uzak I/O ürünü olarak tanıtılmasına rağmen, MQTT’ye desteği onu güçlü bir cihaz haline getirmiştir. Aslında, saha mühendisleri kendi MQTT konularını tanımlamak için ioThinx 4510’un kullanıcı arayüzünü kullanabilir ve ardından bu konulara dayanarak hangi clientların hangi verilere abone olduğunu belirleyebilir. Kanal verilerine ek olarak ioThinx 4510 serisi, abonelere kanal modu, maksimum ya da minimum değerler gibi veri özelliklerini de sunabilir. Böylece ağa bağlı IT cihazları da MQTT aracılığıyla ioThinx 4510 cihazına ait son durum verilerini alabilir. MQTT yükleri, günümüzün IT endüstrisinde yaygın olarak kullanılan JSON biçimini kullanır. Aboneler bir MQTT paketi aldıklarında, yükte aradıkları verileri bulmak için belirli bir “değer” ile verileri kolayca arayabilirler.
Yerleşik Modbus Gateway
ioThinx 4510 Serisi, bir Modbus ağ geçidini uygulamak için kullanılabilen yerleşik 3’ü 1 arada seri arayüze sahiptir. ioThinx 4510’u bir seri Modbus cihazından veri toplayacak şekilde yapılandırmak yalnızca birkaç tıklama ile yapılabilir. I/O verilerinde olduğu gibi, seri Modbus verilerine MQTT tarafından erişilir. Bu fonksiyon sayesinde, hem I/O hem de seri veriler tek bir ioThinx 4510 serisi cihaz kullanılarak toplanabilir. Bu da sistemin karmaşıklığını ve maliyetini büyük ölçüde azaltır. Modbus verilerine ek olarak ioThinx 4510 serisi, Modbus / TCP, RESTful API ve SNMP gibi diğer protokollere erişebilir. Kısacası, ioThinx 4510 serisi ile seri verileri buluta göndermek daha kolay ve anlaşılır hale gelmektedir.
Güvenlik Geliştirmeleri
ioThinx 4510 serisi, kullanıcıların verilerini korumak için MQTT iletimleri yoluyla gönderilen verileri TLS v1.2 ile şifrelemektedir. Yaygın olarak kullanılan ve tanınan veri şifreleme teknolojisi, bir ağ üzerinden iletilen verileri üçüncü taraf bilgisayar korsanlarından korur. ioThinx 4510 ayrıca, verilerin yetkisiz aracılara yayınlanmasını önlemek için aracının hesap adlarını ve parolalarını destekler. Desteklenen tüm IT protokollerinin veri şifrelemesi ile iletilebilmesi için HTTPs ve SNMPv3 aracılığıyla RESTful API’yi destekler. Verileri düz metin olarak ileten Modbus / TCP protokolü için ioThinx 4510 serisi, kendisine erişme yetkisi verilen IP adresleri listesine dayanan ve böylece işletim güvenliğini arttıran bir erişim kontrol işlevine sahiptir.
Bu gelişmiş özellikler ve çeşitli I/O modelleri desteği ile ioThinx 4510 serisi sadece IT mühendislerinin sahadaki verileri toplamasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda OT mühendislerinin verileri bulut hizmetlerine güvenli bir şekilde teslim etmelerine yardımcı olur. Aslında, ioThinx 4510 serisi IT ve OT dünyaları arasındaki boşluğu da ortadan kaldırır.
Kaynak: Shih, Chan. (2019) “MQTT – Enabling Edge-Device Connectivity in the IIoT Era”, Moxa Inc.