9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

Seri Bağlantıların Modern Sistemlere Entegrasyonunda 3 Temel Zorluk Nasıl Aşılır?

seri bağlantılar

Seri Bağlantıların Modern Sistemlere Entegrasyonunda 3 Temel Zorluk Nasıl Aşılır?

Seri tabanlı cihaz veya makineleriniz yıllarca sorunsuz çalışmış, işletmenizin büyümesine katkı sağlamışsa, onlardan kolayca vazgeçmek istemeyebilirsiniz. Artık seri portlu bilgisayar bulunmıyor, işletim sistemleri ise çok daha sık güncelleniyor ve çeşitleniyor. Ayrıca gittikçe artan sayıda firma varlıklarını uzaktan, internet üzerinden yönetiyor, bilgiye anında ulaşmak istiyor. Bu sayede yanıt süreleri en aza indirilirken ortaya çıkan verilerden işletmelerin operasyonlarının daha verimli nasıl yönetilebileceğine dair çok daha fazla bilgi alınabiliyor. Tüm bunlar ise ancak bağlanabilirlik sayesinde gerçekleşebiliyor. Bir işletmenin bağlanabilirlik sürecinde iki soru ortaya çıkıyor:

  • Eğer seri portlar artık bilgisayarlar üzerindeki standart bir arayüz olmaktan çıktıysa, seri cihazlar modern sistemlere nasıl entegre edilebilir?
  • Eğer Ethernet arayüzüne bağlanamıyorlarsa cihazlarınız nasıl uzaktan yönetilebilir?

Veriyi daha verimli biçimde toplayabilmek için üretim makineleri ve denetim sensörleri Ethernet arayüzüyle modernize edildi, böylece bağlanabilirlik ve veri toplama daha kolay hale geldi. Bu aynı zamanda avantajlarından yararlanabilmek için bağlanabilirliğe kayda değer ölçekte yatırım yapılması anlamına da geliyordu. Ancak bağlanabilirliğe bu kadar çok para harcamak zorunda değilsiniz. Seri cihazlarınızı çalışır tutmak isteyişiniz illaki duygusal nedenlerden olmayabilir, cihaz kabiliyetini artırarak mevcut yatırımınızı korumak anlamına da gelir. Çok çeşitli seri bağlantı çözümü, basit ve ekonomik üst sürümlerle seri cihazlarınızın gelecekteki ağlarla arasında köprü kuruyor.

Bu yazıda eski cihazları modern sistemlere entegre ederken seri bağlantılarda karşılaşılabilecek 3 temel zorluğu ele alıyoruz. Uzman tavsiyeleriyle bu zorlukların nasıl üstesinden gelebileceğinizi inceliyoruz.

Problem 1: Günümüz Bilgisayarlarında Seri Arayüz Azlığı

Endüstriyel uygulamalarda çok çeşitli cihazlarla etkileşimde bulunurken sıklıkla bilgisayarlar kullanılıyor. Ancak RS-232, RS-422 ve RS-485 arayüzlerine günümüzde yeni bilgisayarlarda yer verilmiyor, bu da sahadak, seri cihazları kontrol merkezine bağlamayı zorlaştırıyor. Neyse ki bu sorun PCI, PCIe, mini-PCIe gibi ana kart düzeyinde bağlantılarda bir seri port çoklayıcı kart yoluyla aşılabiliyor. Böyle bir çoklayıcı kart ile bir endüstriyel PC’nin seri port sayısı artırılıyor.

Buna alternatif olarak günümüz bilgisayarlarında hala kullanılmaya devam eden USB arayüzleri sayesinde USB-seri çeviriciler de ana bilgisayarlarda yetersiz bağlantı arayüzü sıkıntısını giderebilmeniz için bir seçenek sunuyor.

seri bağlantı çözümleri

Problem 2: Seri Haberleşme Yoluyla Uzaktan Denetim Gerçekleştirme Zorluğu

Uygulamalar belli bir ölçeğe ulaştığında uzaktan haberleşme, seri tabanlı olarak gerçekleştirilmesinin zorluğu da düşünüldüğünde, yönetim açısından daha da önemli hale gelir. Günümüzde uzaktan denetim uygulamalarının devreye alınmasında Ethernet bağlantıları son derece popülerdir. Bu bağlamda seri-Ethernet çeviriciler seri cihazların Ethernet ile bağlantılarını etkinleştirmenin maliyet etkin bir yoludur. Öte yandan seri haberleşme verilerinin Ethernet tabanlı bir veri formatına çevrilmesi o kadar da kolay olmayabilir. Ağ yapısı ve yazılım mimarisinde uyum sorunları ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda asıl seri haberleşme programının bu yeni haberleşme arayüzüne ve veri yorumlama şekline uyumlu hale gelecek biçimde yeniden tasarlanması gerekebilir. Örneğin TCP/IP tabanlı ağlar yoluyla seri cihazlara erişebilmek için bir sanal COM port oluşturulabilir.

Buna ek olarak Modbus RTU gibi seri haberleşme protokollerini Modbus TCP gibi Ethernet tabanlı haberleşme protokollerine dönüştürmek de ek çaba ister. Seri cihazınızı Ethernet tabanlı sistemlere entegre etmek istiyorsanız, size haberleşme ayarlarında büyük zaman kazandıracak, gereken çabayı en aza indirecek bir seri-Ethernet çevirici tercih edin. Ayrıca seri-Ethernet çeviricinizin kullandığınız işletim sistemine uyumlu driver desteği bulunduğundan emin olun.

güncel OS

Problem 3: Seri Bağlantı Bileşenlerinin Sağlanmasındaki Belirsizlik

Değerli varlıkların kullanım ömrünü çeşitli çözümlerle uzatabiliyor olsak da, uzun vadede esas önemli olan seri bağlantı çözümlerinin tedarik edilip edilemeyecek olmasıdır. Bu bağlamda bu bileşenlerin üreticilerinden hangisini tercih ettiğiniz önemlidir, seçilen üreticinin uzun vadede seri bağlantı çözümü sağlama kabiliyeti seri tabanlı donanımlarınızın ömrünü doğrudan etkileyecektir. Ayrıca, teknoloji geliştikçe yeni sorunlar da gelişir. Dolayısıyla bağlantı çözümlerinin de ihtiyaca göre gelişmesi gerekir. Örneğin günümüzde bağlantılı uygulamalarda siber güvenlik önceki dönemlere kıyasla çok daha büyük önem taşıyor, çünkü siber tehditler bir işletmenin çalışmasını doğrudan etkileyebiliyor. Bu nedenle ağ arayüzüne sahip cihazlarda siber güvenlik özellikleri de kritik özellikler haline geldi. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, seri bağlantı çözümlerinin devam ettirilmesi ve teknolojiye paralel biçimde geliştirilmesine verilecek uzun vadeli yatırım garantisi, işletme ve uygulamanızın uzun süre sıkıntısız çalışma devamlılığına dair bir kafa rahatlığı sunar.

uzun vadeli seri bağlantı çözüm partneri

Uzun Vadeli Seri Bağlantı Çözümü Sağlayıcınız

Bahsi geçen bu seri haberleşme zorluklarına cevaben Moxa’nın seri bağlantı çözümleri, seri cihazlarınıza kolayca ve sorunsuz bağlantı kurabilmenizi sağlar. Moxa’nın seri bağlantı çözüm portföyü seri port çoklayıcılar, USB-seri çeviriciler, seri cihaz sunucuları, seri ve Ethernet tabanlı protokolleri dönüştürücüler içerir. Bu kapsamlı portföyle farklı bağlantı kriterlerine sahip seri cihazlarınızın modern sistemlere entegrasyonu sağlanır. Moxa’nın seri bağlantı çözümleri Windows, macOS ve Linux de dahil çok çeşitli işletim sistemlerinin en güncel versiyonlarını destekler. Böylece seri cihazların birçok farklı işletim sistemine bağlantısı kolaylaşır.

Moxa, 35 yılı aşkın süredir seri bağlantı çözümleri sunuyor. GSL ise 20 yıldır katma değerli Türkiye distribütörü olarak Moxa çözümlerini Türkiye pazarına tedarik ediyor. Gelecek ağ gereksinimlerinizi karşılayabilecek seri bağlantı çözümlerini uzun vadede sunmaya devam etmeye hem Moxa hem de GSL olarak baş koyduk.

Seri cihazlarınızın ömrünü uzatmaya dair tavsiyeler ve Moxa’nın seri bağlantı çözümleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın: “Seri Cihazlarınızı Geleceğe Taşıyın”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir