Maden İçi Haberleşme Sistemi
Robustel
Madencilik çalışmaları yeraltı ve yerüstünde bulunan mineral yataklarının keşfedilmesi, çıkarılması ve işlenmesi süreçlerinden oluşuyor. Yapılan bu çalışmalar hammaddelerin çıkarılarak, kullanılabilir hale gelmesini sağlıyor.
Günümüz teknolojisinin geldiği son durumda ise madencilik sektörü yüzlerce yıllık tarihinin adeta bir dönüm noktasında. Hızla değişen teknolojinin ortasında kârda kalabilmek için sektör otomasyonunun yapılması, insansız operasyonların artırılması ve dekarbonizasyon (karbonsuzlaştırma) aşamalarının sisteme dahil edilmesi büyük önem taşıyor.
Bütün bu süreçler dahili ve harici birçok zorluğu da beraberinde getiriyor.
Maden İçi Haberleşme Sisteminde Dahili Zorluklar
Değişen Arazi Yapısı – derin yeraltı madenciliği, derin dağ madenciliği
Değişen Koşullar – sel, zehirli gaz, patlama, maden çökmesi
Değişen Teknolojiler – otomasyon, uzaktan kontrol, dekarbonizasyon
Maden İçi Haberleşmede Harici Zorluklar
Siber Tehditler – Maden ekipmanları ağa bağlandıkça artan siber tehditler sadece IT’yi değil, OT’yi de etkiliyor. Bu durumda donanım bazında da siber güvenlik önlemleri alınması gerekiyor.
Enerji Kaynağı Çeşitliliği – Yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı ve kompleks şebeke yönetiminde net sıfır anlayışı ile hareket edilmesi gerekiyor. Artan enerji çeşitliliğine uygun endüstriyel çözümlerin sağlanması gerekiyor.
Maden/Emtia Seçimi- Maden pazarındaki piyasa dalgalanmalarını dengelemek için hızlı dağıtım ve düzenlemelerin sağlanması gerekiyor.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz zorluklarla madenlerdeki şu alanlarda karşılaşılıyor:
- Otonom araçlar ve filo yönetimi
- Yeraltı madenciliği ve çevre izleme
- Maden İşleme
- Maden network yönetimi
- Kritik altyapı: enerji
1) Otonom Araçlar ve Filo Yönetimi
Madendeki otonom kamyonlarda, aynı şekilde yer altındaki sürücüsüz kamyonlarda yer alan EN50155 IP kamera, sensör, GPS gibi cihazlardan gelen farklı formattaki verilerin güvenli şekilde toplanması, görüntülenebilmesi ve uzaktan izlenebilmesi gerekiyor. Bunun için madendeki network altyapısından gelen tüm verinin stabil haberleşme sağlayan, güvenli bir router üzerinden merkeze iletilmesi gerekiyor. Moxa farklı formattaki verilerin toplanıp, anlamlandırılmasından kablosuz haberleşme ile kontrol merkezine iletilmesine uzanan tüm aşamalara uygun çözüm sağlıyor.
2) Yeraltı Madenciliği ve Çevre İzleme
Madende yer altında birçok amaç için farklı cihazlar yer alıyor. Bu cihazlar arasında konveyörler, kesim makineleri, hidrolik destek üniteleri, PLC’ler ve çeşitli sensörler yer alıyor. Bu cihazlardan alınan verilerin ortam koşullarının isterlerine uygun şekilde önce omurga switch üzerinde toplanıp merkeze iletilmesi için endüstriyel Ethernet switch üzerinden verilerin aktarılması gerekiyor. Moxa EDS-G4000 serisi kompakt boyutu ile alandan tasarruf etmenizi de sağlıyor.
Maden güvenliği kontrol sistemlerinde ise yeraltı sahasına ait bütün verilerin sağlıklı şekilde toplanması ve merkeze iletilmesi gerekiyor. Moxa sunduğu turbo-chain yedeklilik teknolojisi ile olası veri kayıplarının da önüne geçiyor.
3) Maden İşleme
Madendeki cevherlerin işlenmesi aşamasında çok sayıda cihaz kullanılıyor. Bu cihazlar genel itibari ile kırma & öğütme, ayırma, konsantrasyon ve susuzlaştırma işlemlerini yerine getiriyor.
Bu yüksek hacimli verilerin herhangi bir kayıp yaşanmadan toplanıp, iletilmesi gerekiyor. Moxa Turbo-Ring ve Turbo-Chain teknolojilerinin sunduğu 20ms düzeyde hızlı yedeklilik avantajı ile madendeki endüstriyel ağlarınızı güvenle yönetmenize olanak tanıyor.
4) Maden Network Yönetimi
Madenlerdeki endüstriyel network sisteminin uzaktan kontrol edilebiliyor, yönetilebiliyor olması emek ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Sistemde herhangi bir aksama olması halinde kontrol merkezine gerçek zamanlı uyarı gidiyor olması ise hayati bir öneme sahip. Moxa MXview One yazılımı ile saha operasyonlarının günlük takibini sağlıyor. Tek bir ekran üzerinden tüm ağ altyapısının görüntülenebilmesini sağlıyor. Yedekleme ve kurtarma prensipleri ile veri kayıplarının önüne geçiyor.
Endüstriyel ağ güvenliği için ise Moxa MXsecurity yazılımı ile üst düzey bir siber güvenlik sistemi vadediyor. Kötü amaçlı faaliyetlerin daha görünür olmasını sağlayan bu yazılım gerçek zamanlı uyarı sistemi ile anında müdahaleyi mümkün kılıyor. Bu yazılım Firewall, IPS, DPI, VPN ve NAT desteği de sağlıyor.
5) Kritik Altyapı: Enerji
Enerji altyapılarının doğru şekilde kontrol ve yönetiminin sağlanması madencilik için kritik önem taşıyor. Moxa enerji sektörünün haberleşme altyapılarına maliyet-etkin, hızlı dönüş süreli, uzaktan izleme ve anında müdahale edilebilmesini mümkün kılan bir çözüm sağlıyor. Bu çözümler özellikle BESS (Batarya Enerji Depolama Sistemleri) için büyük avantajları da beraberinde getiriyor. Moxa BESS haberleşme altyapısı çözüm sayfamızdan konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Moxa Endüstriyel Ağınızı Sadece Bugüne Değil Geleceğe De Hazırlıyor
Endüstriyel ağınızı bugünün koşullarına uyumlu hale getirmek için ağınızın sağlaması gereken birçok özellik bulunuyor:
Kullanılabilirlik
Bu madde endüstriyel ağlardaki, kablolu ve kablosuz bağlantıları, yüksek bant genişliğini, yedeklilik ve dolaşım özelliklerini kapsıyor.
Görünürlük
Sahada en uçtaki cihazdan, kontrol merkezlerine kadar kablolu ve kablosuz cihazların izlenebiliyor olması gerekiyor.
Bir Arada Kullanılabilirlik
IT/OT yakınsaması için çoklu protokol ve uç bilişim desteğinin olması bekleniyor.
Siber Güvenlik
OT ağlarında siber güvenliği artırılması ve IT/OT yakınsaması için endüstriyel ağın IEC 62443 ile uyumlu olması gerekiyor.
Enerji Kaynağı Çeşitliliği
Yenilenebilir enerjiden, enerji depolamaya, akıllı şebekelere ve mikro şebekelere uzanan yelpazede kritik altyapılara stabil haberleşme altyapısı sağlanması büyük önem taşıyor. Madendeki her bir kısımdaki moxa çözümleri şu cihazlardan oluşuyor:
Moxa endüstriyel haberleşme sektöründeki 35 yılı aşkın deneyimi ile maden içi haberleşme sistemi altyapılarının her aşamasına çözüm sağlıyor. Bu sistemlerin sadece günümüzün değil geleceğin ağ ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor olmasına önem veriyor. Bu çözüm için Moxa’nın öne çıkan ürünleri de aşağıdaki cihazlardan oluşuyor:
Öne Çıkan Ürünler
1) Otonom Araçlar ve Filo Yönetimi
Wireless AP/Client
AWK-4252A
Fansız Panel Bilgisayar
MPC-2000
Secure Router
EDS-G9010
EN 50155
Ethernet Switch
TN-5500A
Hücresel Router
OnCell G4302-LTE4
2) Yeraltı Madenciliği ve Çevre İzleme
Modüler Ethernet Switch
RKS-G4000
Ethernet Switch
EDS-4000
Gömülü
Ethernet Modülü
EOM-104
Protokol Gateway
MGate MB3000
Remote I/O
ioLogik E1200
3) Maden İşleme
Modüler Ethernet Switch
MDS-G4000
Secure Router
EDS-G9010
Ethernet Switch
EDS-4000
Fansız Panel Bilgisayar
MPC Serisi
Zone-2 Sertifikalı
Panel Bilgisayar
MPC Serisi
4) Maden Network Yönetimi
Modüler Ethernet Switch
MDS-G4000
Ethernet Switch
EDS-G4000
Secure Router
EDS-G9010
Ağ Yönetimi Yazılımı
MXview One
Ağ Güvenliği Yazılımı
MXview One
Madeninizdeki enerji depolama sistemi çözümünde Moxa tecrübesinden yararlanın: