9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb
UYGULAMA ÖRNEĞİ

Deprem İzleme Sistemi

Sektör: Afet Yönetimi 

Proje Adı: Deprem İzleme Sistemi 

Tarih: 2013 – Devam ediyor

Yer: Türkiye

Uygulama Hakkında

Robustel routerların veri toplama ve iletmede kullanıldığı “Bölgesel Deprem – Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi” ile Türkiye’de deprem ve tsunami felaketleri takip edilmekte, veriler kamuoyuyla da paylaşılmaktadır. 

Deprem izleme sisteminin sağlıklı ve güvenilir biçimde çalışabilmesi için, sahada ulaşımı zor olabilen uzak bölgelere konumlandırılmış sismik kayıtçılardan alınan verilerin Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’ne kesintiye uğramadan, güvenli ve hızlı şekilde iletilmesi gerekir. Bunun sağlanabilmesi için ise güvenilir bir kablosuz haberleşme çözümüne ihtiyaç duyulur. 2013’te 3G haberleşme altyapısı tercih edilirken, 4G kapsama alanının Türkiye genelinde iyileşmesiyle ilerleyen zamanda 4G destekli haberleşme donanımlarına geçilmiştir. 

Kandilli Rasathanesi deprem izleme sistemi uygulama şeması

GSL Çözümü

GSL ilk olarak 2013 yılında Hatay’ın Antakya ilçesinde yapılan kuruluma Robustel 3G router tedarik ederek katkıda bulundu. Projenin 2. etabı olan bu bölümünde 6 adet Robustel R3000-3P Antakya Havaalanı istasyonunda konumlandırıldı, burada RS-232 port üzerinden toplanan veriler gerçek zamanlı olarak Deprem İzleme Sistemi’ne iletildi. Router ekipmanı sahaya gönderilmeden önce GSL ekibiyle test edildi. GSL ekibi, kurulum aşaması ve sonrasında da teknik destekte bulundu.

Deprem İzleme Sistemi proje isterlerinin karşılanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, Robustel R3000-3P ve R3000-Lite modellerinin tercih edilmesinde aşağıdaki özellikleri önemli rol oynadı:

  • RS-232 port desteği,
  • Kayıpsız ve stabil haberleşme sağlaması,
  • Verilerin zamanında aktarılması
  • Donanımın endüstriyel koşullara dayanıklı olması

Antakya istasyonundan veriler 2013 yılından bu yana sorunsuz biçimde İstanbul’daki laboratuvara iletilmeye devam ediyor. Bu uzun soluklu uygulama, Robustel donanımlarının dayanıklılığını ve ağ ömrüne katkısını öne çıkarıyor. Antakya’da alınan verilerin Deprem İzleme Sistemi’ne entegrasyonu tamamlandıktan sonra, Türkiye’de farklı bölgelerin deprem takibinde de Robustel router’lar devreye alındı. Projenin Teknik Müdürü Ahmet Korkmaz, GSL ve Robustel’in uygulamadaki performansını şöyle değerlendirdi:

GSL ile yaklaşık 15 yıldır bir aile gibi çalışmaktayız. Bu süre zarfında her türlü sorunumuzu çözmüş olmalarından dolayı memnuniyet duyuyorum. GSL ailesine çok teşekkür ederim.

Kullanılan Ürünler

Bu projede kullanılan ürün grubu hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın:

endüstriyel 4G router, R3000 Serisi

Robustel R3000

Endüstriyel 4 port 4G Router

4G Modem router, R3000 Lite Serisi

R3000 Lite

Endüstriyel 4G Router

En Uzun Süredir Çalışan Robustel Cihazı

Deprem İzleme Sistemi uygulamasında kullanılan Robustel R3000 serisi router, Robustel’in “Seeking the Longest-running Robustel Devices”  yarışmasının kazananlarından biri oldu. Hatay ve Çanakkale’de konumlandırılmış olan R3000-3P serisi, 2013 yılından bu yana sorunsuz çalışmaya devam ediyor. 

Projeniz mi var? Size yardımcı olalım:

deprem izleme sistemi deprem izleme sistemi