Protokol Gateway Seçerken Göz Önünde Bulundurulacak Kriterler
Endüstriyel uygulamanızda sorunsuz veri iletişimi için hangi protokol gateway çözümünü tercih etmelisiniz? Bu kararı vermek her zaman kolay olmayabilir.
Geçmişte nispeten kapalı olan otomasyon sistemleri üzerinden Modbus, EtherNet/IP ve PROFINET gibi son derece özelleştirilmiş, benzersiz haberleşme protokolleri geliştirildi. Artık bu protokoller endüstriyel fieldbus protokolleri olarak biliniyor ve farklı sistem amaçlarına yönelik eşsiz faydalar sağlıyor. Günümüzde ağ bağlantılı fabrikalara geçiş eğilimi ile birlikte protokol dönüşümüne olan talebin artıyor olmasının iki temel sebebi var:
- Eski tip cihazlar genellikle seri tabanlı iletişim protokollerini, endüstriyel otomasyonda giderek daha da popüler hale gelen modern SCADA sistemleri ise Ethernet tabanlı haberleşme protokollerini kullanıyor. Eski tip seri cihazlar ile SCADA sistemleri arasında sorunsuz veri iletişimini sağlamak için seri tabanlı protokollerden Ethernet tabanlılara bir dönüşüm gerekiyor.
- Bir fabrikada birden çok bağımsız kontrol sistemi bulunabilir. Daha yüksek operasyonel verimlilik ve görünürlük için sistemler arası iletişim, bu sistemler arasında aktarılan verilerin aynı protokole dönüşümüyle sağlanıyor.
Protokol gateway, birleşmiş bir haberleşme sisteminde sorunsuz veri iletişimi sağlanmasında önemli bir rol oynar. Burada anlattığımız üç kriter, hangi protokol gateway çözümünün size en çok fayda sağlayacağına karar vermenizde size rehberlik edebilir.
Temel Soru
Eski cihazlar ile modern sistemler arasındaki sorunsuz veri iletişimi protokol dönüşümüne dayanır. Tüm karmaşık ayarları hallederken veri iletişimini de hızlı ve basit tutan bir protokol gateway bulmak mümkün mü?
Ana Kriter 1: Hızlı Konfigürasyon ile Güçlü Başlangıç
Endüstriyel protokol dönüşümde birçok farklı veri formatı söz konusudur, ayarları da oldukça karmaşıktır. Bu nedenle iyi bir protokol gateway farklı protokolleri dönüştürmekten daha fazlasını yapabilmelidir. Northbound ve southbound protokollerin uyumsuzluklarını gidermeyi basitleştirirken, hangi protokolden hangi verilerin dönüştürülmesi gerektiğini de doğru bir şekilde haritalandırabilmelidir. Bunları sezgisel ve kullanımı kolay bir ekranda sunan bir GUI, konfigürasyon sürecini hızlandırmaya gerçekten yardımcı olabilir.
Ana Kriter 2: Sorun Giderme Sorununu Ortadan Kaldırın
Sisteminiz çöktüğünde zaman, üretkenlik ve en önemlisi para kaybedersiniz. Doğal olarak, mühendisler sorunları hızlı bir şekilde çözmek ister. Ancak sorun giderme her zaman kolay olmaz. Farklı protokoller kullanan birden fazla cihaz bağlıysa, sorunun Ethernet kaynaklı mı seri mi olduğunun tespit edilmesi gerektiğinden kök nedeni saptamak daha da zorlaşır. İletişim hatasının kök nedenini araştırırken zaman ve enerji çoğu kez boşa harcanır. Kök nedenin ne olduğuna işaret edecek kullanışlı tanılama araçlarının yokluğu işi daha da zorlaştırır.
Protokol dönüşüm sorunlarının giderilmesi, gatewayden geçen verilerin analizini gerektirir. Öte yandan sorun giderme araçları ve kabiliyetleri bazen güvenlikle ilgili kaygılar nedeniyle (örneğin, IT politikalarınız 3. parti araçlara izin vermeyebilir) ya da platform kısıtlamalarından ötürü (örneğin, bir PLC’ye doğrudan yardımcı yazılım aracı kuramazsınız) sınırlı kalabilir. Bu nedenle bir protokol gateway’de bağlantı durumunu, zaman aşım sıklığını ve geçersiz yanıt sayılarını hızlı bir şekilde belirleyebilen kullanışlı bir araç veya yerleşik sorun giderme özellikleri bulunması çok yardımcı olabilir. Hangi protokol gatewayi seçeceğinizi düşünürken sorun giderme maliyet ve çabalarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Ana Kriter 3: Veri Toplama Performansı Önemli
Büyük ölçekli bir uygulamada protokol dönüşümü gerektiğinde maliyet ve performansı dengelemek önemli bir mesele olabilir. Peki tek bir SCADA sisteminde düzinelerce ve yüzlerce cihazın protokol dönüşümü ve iletişimi gerekiyorsa, sistem performansının beklentilerinizi karşılayacağından nasıl emin olabilirsiniz? Anında veri dönüşümü ve iletimini sağlamak için sahadaki her cihaz için tek portlu bir protokol gateway kullanabilirsiniz, ancak bu çok maliyetli olur ve bakıma harcanan zaman günlük operasyonlarınızın sıkıntıya girmesine neden olabilir. Alternatif olarak, çok portlu protokol gateway çözümleri verimli kurulum ve kolay yönetim ile maliyet etkin bir çözüm sağlayabilir, ancak veri işleme konusunda performans endişeleri ortaya çıkabilir. Protokol iletişimlerinin çoğu sorgu-yanıt tabanlı olduğundan, büyük miktarda veri sorgusunun işlenmesi aynı zamanda gateway üzerinde yüklemeye neden olur. Bu da SCADA sisteminin performansını ve yanıt sürelerini olumsuz etkiler.
Ağ üzerinde tek port ve çok portlu protokol gateway çözümlerinin bir kombinasyonunu kullanmak iyi bir seçim olabilir. Çok portlu bir protokol gateway seçerken, veri sorgu mekanizmasının ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeyi unutmayın.
Kullanımı kolay bir protokol gateway, sistem operasyonunuzu önemli ölçüde iyileştirebilir. Bu üç anahtar kritere göre seçim yapmanız mümkün olan en verimli operasyonu sağlamanıza yardımcı olacaktır. Bu bağlamda verimli protokol dönüşümü sağlayan Moxa MGate protokol gateway çözümlerini tercih edebilir, sorunsuz veri iletişimi ile sistem işletiminizi hızlandırabilirsiniz.