Anahtar yönetilebilirliği, büyük ölçekli ağların kontrolünde önemli bir mevzudur. Operatör ve mühendisler, anahtarları saha üstünde ve uzak kontrol odalarından verimli biçimde yönetebilmek için de araçlara ihtiyaç duyarlar. İlk kurulum, yapılandırmanın yedeklenmesi, yazılım güncellemesi veya yapılandırma geri dönüşünde hızlıca bu görevlerin tamamlanabilmesini sağlayacak verimli bir çözüm demek, piyasaya ulaşma süresinin kısalması ve sistem çalışma süresinin de iyileştirilmesi demektir.
Saha üstü lokasyonlarda, ilk kurulum sırasında manuel olarak anahtar yapılandırması, büyük ölçekli ağlarda son derece uğraştırıcı bir iş haline gelir. İlk yapılandırmanın emek maliyeti bir yana, konfigürasyonun manuel olarak yapılmasından kaynaklanacak muhtemel giriş hataları teşhis ve sorun giderme için de ek süre gerektirir. Toplu bir yapılandırma aracı, bakım mühendislerinin ağ anahtarlarını yapılandırmak için ihtiyaç duyacağı zamanı en aza indirebilmek için şarttır. Günümüzde bazı ağ yapılandırma araçları, manuel giriş hataları ihtimalini ortadan kaldıracak ağ bağlantı sekans tespitini etkin hale getirmek için akıllı konfigürasyon yöntemleri desteklemekte, böylece toplam maliyeti de azaltmaktadır.
Uzak anahtar kontrolü için etkili bir ağ yönetim yazılımı olmadan, endüstriyel operatörler ağ sorunlarını denetleme, teşhis etme veya bu sorunlara derhal müdahale etme imkânından yoksun kalacaklarından, ağ sorunlarının üretim kaybı ve güvenlik ihlalleri ile sonuçlanması olasıdır. Kompleks özellikler ve karmaşık kullanıcı ara yüzlerine sahip tipik bir kurumsal ağ yönetim yazılımı ise dik bir öğrenim eğrisine sahip olmasının yanında endüstriyel ortamlarda kullanmaya uygun değildir. Etkili bir endüstriyel ağ yönetim yazılım aracı, otomatik olarak ağ cihazlarını tespit edebilir ve operatörlerin ağ cihazlarını ve etkinliklerini gerçek zamanlı olarak denetleme, yönetme ve teşhis etmelerine izin verecek sanal bir fiziksel ağ topolojisi sunabilir.
Eski teknoloji cihazlar, PLC’ler ve SCADA’lar hala saha düzeyindeki uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu mevcut cihazların etkin bir biçimde dönüştürülmesi ve yönetilebilmesi için anahtarların Modbus TCP, PROFINET ve EtherNet/IP gibi endüstriyel Ethernet protokollerini desteklemesi gerekir. Böylece operatörler, daha yüksek ağ esnekliği ve ölçeklenebilirliğine sahip merkezi bir ağ yönetiminin sağlayacağı verimliliğe sahip olur. Sistem performansını optimize etmek ve ağ yönetilebilirliğini artırmak için anahtarlar pürüzsüzce endüstriyel otomasyon ağlarıyla entegre edilebilmelidir. Bu entegrasyon, merkezi SCADA kontrol ve denetimine de izin verir.