9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

Node-RED Kullanımı Endüstriyel Uygulamalara Nasıl Avantaj Sağlayabilir?

Node-RED

Node-RED Kullanımı Endüstriyel Uygulamalara Nasıl Avantaj Sağlayabilir?

Node-RED; JavaScript tabanlı, açık kaynak kodlu bir otomasyon yazılımıdır. Özellikle nesnelerin interneti (IoT) uygulamalarında ve veri entegrasyonu gerektiren projelerde karşımıza sıkça çıkmaya başlayan Node-RED, Node.js üzerinde çalışır. Sürükle-bırak yöntemiyle kullanılabilen bu programlama aracı, cihazlar, API’ler ve çevrimiçi hizmetler arasında haberleşme sağlamak amacıyla kullanılır. Tarayıcı tabanlı editörünü kullanarak çok geniş kapsamda farklı nodlar arasında bir akış sağlamak, yenilikçi birçok uygulamayı kolayca tasarlamak mümkündür. 

Node-RED’in popülaritesi, endüstriyel sistemlerde IoT (Nesnelerin İnterneti)  uygulamalarının yaygınlaşmasına paralel olarak artmıştır. IoT uygulamalarını geliştirirken tasarım aşamasında düzenlemelerin satırlarca kod yazmak yerine Node-RED kullanımının sunduğu sürükle-bırak özelliği kullanılarak yapılabilir hale gelmesi, sistem mühendislerinin korkulu rüyalarından birini elimine etmiştir. Node-RED sayesinde sistem mühendisleri fazla kodlama gerekmeden, kullanımı kolay otomasyon yazılımları geliştirebilir. 

Öte yandan özellikle endüstriyel uygulamaları mercek altına alacak olursak, Node-RED kullanımı ne gibi spesifik avantajlar sunabilir? Bu sorunun cevabı, temelde endüstriyel uygulamaları herhangi bir IoT uygulamasından farklı kılan koşullarla yakından ilgilidir.

node-red kullanımı node-red kullanımı

1) Kolay Entegrasyon

Endüstriyel donanımların haberleşmede birbirinden çok farklı protokoller kullanıyor olabilmesi, endüstriyel haberleşmenin temel zorluklarından biridir. Node-RED’in bu noktada sunduğu avantaj da farklı endüstriyel protokol ve cihazların kolayca entegre edilebilmesidir. Node-RED, endüstriyel haberleşme protokolleri arasında en popüler protokollerden Modbus, OPC-UA ve MQTT ile uyumludur. Farklı haberleşme protokollerini desteklemesi sayesinde de endüstriyel sistemlerdeki sensörler ile makine kontrol sistemleri arasında daha kolay veri alışverişi gerçekleşmesini sağlayabilir. Node-RED’de HTTP nodları kullanılarak REST API’ler oluşturulabilir, böylece API’lerden veri alınabilir. 

2) Görsel Programlama

Endüstriyel uygulamalarda sistem mühendislerinin prototip geliştirme ve iş akışlarını test etme süreçleri uzun zaman ve emek alabilir. Bu süreçlerin daha pratik hale gelmesi, bu uygulamaların devreye alım sürecini önemli ölçüde kısaltır, hata ayıklama ihtiyacını azaltır. Bu nedenle Node-RED’in sunduğu sürükle-bırak yöntemiyle programlama, kullanıcıların karmaşık süreçleri kolaylıkla görselleştirip yapılandırabilmesini sağlar. Böylece sistem mühendislerinin prototip geliştirme süreçleri ve iş akış testleri de kolaylaşır. 

node-red kullanımı node-red kullanımı

3) Özelleştirme ve Kullanım Esnekliği

Node-RED JavaScript tabanlı işlevlerle genişletilebilir ve kullanıcı tanımlı fonksiyonlar yazılabilir. Kullanımdaki bu esneklik sayesinde endüstriyel otomasyon projelerinde kullanıcılar özel çözümler geliştirebilir. Örneğin, üretim hattından gelen verilerin gerçek zamanlı analiz edilebilmesi ve izlenmesi için özel işlem node’lar oluşturulabilir. 

4) Kolay Kullanım ve Bakım

Endüstriyel uygulamalarda Node-RED veri toplama, veri işleme ve raporlama süreçlerini kolaylaştırır. Endüstriyel cihazlardan toplanan veriler buluta veya veri tabanlarına gönderilebilir, bu veriler analiz edilerek operasyonel verimlilik artışı sağlanabilir. Böylece uzaktan izleme ve otomasyon sağlanıyor.

Node-RED’in görsel akışları ise, sistemlerin kolayca incelenebilmesini ve bakım yapılabilmesini sağlar. Bu akışlar hızlıca güncellenebilir ve yeni fonksiyonlar eklenebilir. Kapsamlı bir Node kütüphanesine sahip olması sayesinde projeler, önceden geliştirilmiş modüller ve fonksiyonlar aracılığıyla geliştirilebilir.

node-red kullanımı node-red kullanımı

5) Topluluk ve Destek

Açık kaynak kodlu birçok uygulamada olduğu gibi Node-RED’in de geniş bir geliştirici topluluğu vardır. Geliştiriciler eklenti ve Node’lar geliştirerek platforma sürekli katkı sağlar. Endüstriyel uygulamalarda karşılaşılan zorluklar topluluktan yardım alarak hızlıca çözülebilir. 

Özetle, endüstriyel uygulamalarda Node-RED kullanımı, bir prototip geliştirme sürecini hızlandırabildiği gibi, uygulamaların entegrasyonunun daha kolay yapılabilmesini de sağlar. Uygulama geliştirmede sunduğu esneklik, daha yenilikçi uygulamaların önünü açar. Görsel programlama yetenekleri sayesinde, programlama bilgisi sınırlı olan kullanıcılar dahi karmaşık veri akışlarını ve iş süreçlerini kolayca yönetebilir hale gelir.

Robustel‘in sunduğu router donanımları da Node-RED kullanarak router üzerinden uygulamalar geliştirmeyi desteklemektedir.

Node-RED Kullanarak Router Üzerinden Uygulama Geliştirme Örneği

Robustel router çözümleri ve Node-RED kullanımı ile çok çeşitli endüstriyel uygulama geliştirmek mümkündür. Örneğin; Node-RED kullanarak seri cihazlardan alınan verilere göre otomatik email gönderimi sağlanabilir. 

Endüstriyel Uygulamalarda Node-RED kullanımı

Videoda Robustel router üzerinde Node-RED  kullanımı ile seri cihazlardan alınan verilere göre nasıl otomatik email gönderimi sağlanabileceğini gösteriyoruz. Bu videoda sizi şunlar bekliyor:

  • Routera Node-RED yüklenmesi
  • Modbus okuması için modül seçimi ve eklenmesi
  • Node-RED üzerinde fonksiyon tanımlama
  • Email bildirimi ile bilgilendirme sağlanması

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir