9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

Endüstride Dijital Dönüşüm için 3 İpucu

Endüstride dijital dönüşüm

Geleceğin Endüstriyel Ağlarına Hazır Olmanızı Sağlayacak Üç Öneri

Operasyonel dayanıklık ve esneklik elde etmek için endüstride dijital dönüşüm sürecine odaklanan işletme sayısı her geçen gün artıyor. Sayısız sensör ve makine kullanılmaya başlandıkça, endüstriyel ağların da artan sayıda bağlı cihaz ve dijital uygulamayı destekleyecek şekilde geliştiğine tanık oluyoruz. Bununla birlikte, bu alana pek aşina olunmaması nedeniyle, endüstriyel firmalar yeni nesil endüstriyel ağların sağladığı avantajlardan yararlanmaya başlamadan, bu uygulamaları hayata geçirmeden önce çeşitli engellerin üstesinden gelmek durumunda kalıyorlar. Bu yazıda endüstride dijital dönüşüm süreçlerinizde karşılaşılması muhtemel zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olacak üç temel öneri paylaşıyoruz.

Öneri 1: Ağ güvenilirliğini birinci öncelik haline getirin

Operasyonların kesintisiz devam edebiliyor olmasının endüstriyel aktivitelerin önemli bir bileşeni olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu operasyonların kesintisiz çalışıyorken aynı zamanda güvenilirliği de sağlaması tabii ki kritik bir durum. Bununla birlikte, OT ağlarının daha açık bir mimariye geçmesi ile birlikte daha fazla cihazın aynı ağ üzerinden birbirine bağlanıp birbiriyle iletişim kurmasıyla, sistem karışıklığının giderek artacak olması da bekleniyor. Herhangi bir gecikme veya veri kaybı, maliyetli sistem kesintilerine neden olabiliyor. Günümüzde düzensiz veya kopuk bağlantıların sistem üzerindeki etkisi her zamankinden çok daha fazla. Bu nedenle, sağlam bir ağ güvenilirliği oluşturmayı birincil öncelik haline getirmenizi öneriyoruz. 

Bir Örnek: Akıllı Trafo Merkezi

Akıllı trafo merkezleri inşa edilirken, trafo merkezlerinin sürekli kontrol ve koordinasyonunun sağlanıyor olması, genel güç sisteminin istikrarı için hayati önem taşıyor. Endüstriyel ağlar, bu sistemler arasındaki iletişimin verimliliğini ve esnekliğinin sağlanması noktasında son derece önemli bir rol üstleniyor. Bu konuya benzer şekilde akıllı trafo merkezleri için kritik ağ haberleşmesini sağlamak üzere güvenli endüstriyel ağlar kurulması yönünde isterleri olan projeden bahsetmek istiyoruz. 

Endüstride dijital dönüşümde akıllı enerji altyapısına sorunsuz geçişin sağlanması için, aşırı sıcaklıklar ve yüksek elektromanyetik parazit dahil olmak üzere zorlu ortam koşullarında maksimum çalışma süresi sağlayabilecek dayanıklı endüstriyel cihazların kullanılması gerekiyor. Ayrıca, herhangi bir paket kaybı olması durumunda akıllı trafo merkezlerinin performans ve istikrarının etkileneceğini düşünürsek, kesintileri önlemek ve kurtarma sürelerini en aza indirmek amacıyla bir sigorta poliçesi niteliğinde dayanıklı yedekleme mekanizmalarının sisteme entegre edilmesini öneriyoruz.

Etkin bir yedekleme ağına sahip olmak, trafo merkezlerinin otomatik olarak çalışmasına ve gerçek zamanlı haberleşmesine olanak tanıyor. Sisteminizde ağ yedekliliği olması durumunda; örneğin bir trafo merkezi ağı şiddetli hava koşulları gibi dış etkenler nedeniyle devre dışı kalırsa, yedek ağ hemen devreye girebiliyor. Ortaya çıkan ağ güvenilirliği, endüstride dijital dönüşüm süreçlerinin oldukça önemli bir parçası olan sıfır paket kaybı ve anında ağ kurtarma işlevleri ile güvenli haberleşme yapılabilmesini sağlıyor. 

Öneri 2: OT için özel tasarlanmış güvenli ağ çözümlerine öncelik verin

Son yıllarda, OT alanında siber güvenlik saldırılarında önemli bir artış gözlemleniyor. Kritik uygulamalara ait üretim bilgilerinin çoğunun gizli olması ve genellikle kamu refahı ve güvenliği ile ilgili olduğu göz önünde bulundurulduğunda, OT mühendisleri üzerindeki sistemleri aynı anda hem akıllı hem de güvenli tutma baskısı da giderek artıyor. Fakat, bu durumların üzerinden gelmek amacıyla endüstriyel uygulamalarda IT siber güvenlik teknolojilerinin gelişigüzel kullanılması önerilmiyor. 

OT mühendislerinden gelen en yaygın geri dönüşlerden biri, IT siber güvenlik mekanizmalarının endüstriyel haberleşmenin verimliliğini engelleyebileceği ile ilgili. Örneğin; bir IT güvenli uzaktan bağlantısı kurulmaya çalışılırken, OT ortamındaki bir PLC’ye bağlanmakta sorun yaşayabiliyor ve güvenliği artırmak için farklı erişim kontrol kuralları ayarlayamayabiliyor. Bu nedenle, amaca yönelik OT ağları ile siber güvenlik önemlerinin birleştirilmesi, olası tehditlerin minimuma indirilmesi ve operasyonların kesintisiz sürdürülebilmesi noktasında önem taşıyor. 

Bir Örnek: Güvenli Uzaktan Erişim

Yurtdışındaki yemeklik yağ rafinerisi olan bir müşterisine uzaktan destek vermek isteyen, proses kontrol çözümleri sağlayıcısı olan bir firmanın çeşitli ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Uzaktan hizmetin kolay ve verimli şekilde sağlanabilmesi, firmaya COVID-19 salgını sırasında özellikle denizaşırı müşterilerine daha iyi müşteri desteği sağlamak için büyük bir fırsat olmuştu. Tesis sahibi tutarlı, kaliteli ve maksimum üretim sağlamak amacıyla tüm süreci yönetmek için güvenilir bir kontrol sistemine ihtiyaç duyuyor. Ancak firma uzaktan hizmet sağlarken müşteriye güvenli uzaktan bağlantı sağladığı için, tesis sahibinin güvenlik ihlallerine karşı müşterilerine güvenlik ile ilgili garanti vermesi gerekiyordu. 

Endüstriyel uygulamalarda uzaktan bağlantı söz konusu olduğunda siber tehditler her zaman uygulayıcıların büyük bir endişe yaşamasına neden olabiliyor. Kritik verileri korumak için, bir uzaktan erişim oturumu sırasında gelen ve giden veri akışlarının güvence altına alınması ve veri sızıntılarını önlemek için uçtan uca şifreleme yönteminin kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Ayrıca, sistemi yetkisiz erişimden korumak için, isteğe bağlı erişim kontrol mekanizmaları kullanılarak uzaktan bağlantı isteklerine izin verilmesi, gelen isteklerin reddedilmesinin gerekli olup olmadığı belirlenebiliyor. Örneğin, hesap tabanlı erişim kontrolü ile kullanıcılar hangi istemcilerin hangi makineye erişebileceğini belirleyerek PLC gibi kritik varlıklara yalnızca yetkili personelin bağlanabilmesini sağlayabiliyorlar.

Öneri 3 : Tam ağ ve güvenlik görünürlüğü sunan yönetim çözümlerini seçin

Bağlı cihaz sayısı birkaç düzineden birkaç yüz veya yukarıya çıktığında, bu tür karmaşık ağları minimum kesinti süresiyle manuel olarak yönetmek giderek zorlaşıyor. Tek bir arıza noktası tüm OT altyapısını ve hatta IT ağ sistemlerini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bu nedenle, işlerin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi ve endüstride dijital dönüşümün avantajlarından yararlanılabilmesi için maksimum çalışma süresini sağlamak, kritik ancak göz korkutucu bir görev haline gelebiliyor. 

Birbirine bağlı ve bazen dağıtılmış cihazların verimli bir şekilde yönetilmesi için, merkezi bir konumdan ağın net şekilde görselleştirilmesi, cihazların verimli yapılandırılması ve sistemleri büyük ölçekte korumak gerekiyor. Ek olarak tam ağ ve güvenlik görünürlüğü elde etmeniz durumunda sorunlara hızlı bir şekilde yanıt verebiliyor ve ağ çalışma süresini en üst düzeye çıkarabiliyor olacaksınız. 

Bir Örnek: Akıllı Ulaşım Sistemleri

Los Angeles County’nin kuzeyindeki Lancaster Şehri, gelişmiş bir trafik yönetim sistemi çözümü uygulamak istiyordu. Güvenilir bir ağ altyapısı oluşturmanın yanı sıra, dağıtılmış trafik sistemlerinde ağ bakımı, şehir yönetiminin trafik teknisyenleri için oldukça zorlayıcıydı. Bu cihazlardan biri arızalandığında, mühendislerin onarım sahasına giderek yol kenarındaki kabinleri tek tek kontrol etmesi gerekiyordu. Mühendisler gündüz veya gece, bazen şiddetli yağmurda bazen de kavurucu sıcaklıklarda sahada bulunuyorlardı.

Ağ ve güvenlik yönetimi karmaşık bir hal alabiliyor. Sorunlara anında yanıt vermek, ağ çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak ve ağdaki tüm cihazların korunduğundan emin olmak için ağ altyapınızın bütünsel bir görünüme sahip olması gerekiyor. Ağı istediğiniz zaman uzaktan yapılandırmak, izlemek ve tanıda bulunmak için sezgisel endüstriyel ağ ve güvenlik yönetimi yazılımı seçmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Özellikle geniş fiziksel sahalara yayılan dağıtılmış ağlar söz konusu olduğunda, cihazların merkezi bir konumdan uzaktan yönetilmesi ile çok fazla kaynak ve zaman tasarrufu edebilirsiniz. Bu şekilde, teknisyenler ağı daha kolay yönetip ve güvenlik durumunu takip edebiliyorlar, böylece herhangi bir arıza durumunda hemen harekete geçebiliyorlar.

Endüstride Dijital Dönüşüm için Moxa ile OT Ağ Problemlerinizi Çözün

2003’ten bu yana Türkiye distribütörlüğünü sürdürdüğümüz endüstriyel ağ uzmanı ve çözüm sağlayıcı Moxa, IT ve OT sistemlerini sorunsuz bir şekilde birleştirmenize yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu yönde sürdürülebilir, sorunsuz ağ operasyonları oluşturmaya yardımcı olacak, geleceğe yönelik ağ çözümleri sunmaya devam ediyor. GSL’nin de dahil olduğu çözüm ortaklarıyla aktif bir şekilde çalışarak, sunduğu endüstriyel ağ çözümlerini bugün ve yarının zorluklarının üstesinden gelmeye yardımcı olacak şekilde oluşturuyor.

Endüstriyel tesisinizde dijital dönüşümü başlatmak için
bir klavuz niteliğindeki bu dökümanı inceleyebilirsiniz. 
Böylece geleceğe hazır endüstriyel ağları nasıl başarı ile kurabileceğinizi öğrebilirsiniz. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir