9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

Endüstride 5G Uygulama Örnekleri

5G teknolojisi, kendisinden önce gelen GSM teknolojilerinden farklı olarak ilk kez tüketiciden ziyade endüstrinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirildi. Endüstride 5G teknolojisiyle önü açılan uygulama örnekleri, 5G’nin üç temel avantajını kullanıyor: 

  1. Çok daha yüksek hız: 4G’de ulaşılabilen en yüksek hız teoride 300Mbps iken, 5G’de bu 30Gbps’ye erişiyor. 
  2. Çok daha düşük gecikme: 4G’nin 15-50 ms’lik gecikme değerleri, 5G’de 1-10 ms’ye düşüyor. 
  3. Çok daha yüksek kapasite: 4G’de mümkün olan kilometrekare başına 2000 cihaz bağlantısı, 5G’de 1 milyona çıkıyor. 
5G uygulama örnekleri
5g uygulama örnekleri,5G teknolojisi 5g uygulama örnekleri

Fabrikalardan insansız araçlara, iş güvenliğinden akıllı görüntü işlemeye çok çeşitli 5G uygulamaları, 5G’nin bu üç avantajından farklı derecelerde faydalanıyor. Türkiye’de de endüstride 5G uygulamalarının ilk örnekleri, Robustel‘in endüstriyel 5G router donanımları ve GSL’nin uzman mühendis ekibinin çalışmalarıyla devreye alındı. Endüstride 5G’nin ne gibi uygulamalarda avantaj sağlayabileceğini, Vodafone Business tarafından 5G altyapısı sağlanan teknoloji merkezi MEXT‘te deneyimleyebilirsiniz.

İşte Robustel 5G router donanımlarıyla çalışan, GSL desteğiyle devreye alınan 10 farklı 5G uygulama örneği:

5G Uygulama Örnekleri

Uygulama hakkında detaylı bilgi için görsel üzerine tıklayın: ⬇️

5G-Etkin Yapay Zeka Destekli Drone

→ Video için tıklayın.  📹

Günümüzde drone’lar çoğunlukla operatörün sağladığı bir WiFi ağı üzerinden operatörden komut alır. Operatörün drone’u uzak bir konumdan kullanması mümkün olmaz. Tek bir işlemci üzerinden sınırlı ölçüde veri işleyebilirler. Birden fazla yapay zeka algoritması çalıştıramazlar. NaraXR tarafından geliştirilen 5G-etkin yapay zeka destekli drone ise, 5G teknolojisinin yüksek veri hacmini yüksek hızda aktarabilme ve bağlantı gecikme sürelerini en aza indirme özelliklerinden en iyi şekilde faydalanıyor. 5G üzerinden haberleşebilmesi sayesinde yüksek çözünürlüklü kamera görüntülerini uzak konumlara gecikmesiz aktarabiliyor. Böylece drone operatörünün drone ile aynı konumda bulunma zorunluluğu ortadan kalkıyor. NaraXR tarafından geliştirilen bu drone, yüksek işlemci kapasitesi ve 5G ile gelen veriyi çoklayabilmesi sayesinde birden fazla yapay zeka algoritmasını aynı anda çalıştırabiliyor. VR gözlüğü ile drone’u yöneten operatör, hem gerçek görüntüyü, hem de yapay zeka ile elde edilen sonucu gözlük üzerinde görebiliyor. Bu drone uygulaması, her türlü tesisin uzaktan ve yapay zeka algoritmalarının sunacağı katma değerle adeta yerindeymiş gibi denetlenmesini sağlayabilir. Yapay zeka destekli drone nesne tanımadan iş sağlığı ve güvenliği için rota oluşturmaya, birçok görevde kullanılabilir.

Arttırılmış Gerçeklik Destekli Uzaktan Bakım ve Destek

→ Video için tıklayın.  📹

Endüstriyel uygulamalarda yerinde destek verilmesi gerektiğinde sahaya giden personelin bilgisi her zaman yeterli olmayabiliyor. Bu durumda uzmanların uzaktan bağlanıp adeta kendileri sahadaymış gibi destek verebilmesi, endüstriyel operasyonlara büyük katkı sağlıyor. Arttırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri, herhangi bir ihtiyaç durumunda sahaya verimli, hızlı ve güvenli biçimde destek verilebilmesini sağlıyor. Augmency tarafından geliştirilen AR gözlüğü Cyclops hmd®, patentli yarı saydam ekranı, uzaktan bağlantıda görüntünün dondurulup kaydedilebilmesini sağlayan yazılımı ile sahaya uzaktan desteği son derece kolay hale getiriyor. Uygulamada gözlüğün Augmency tarafından geliştirilen ARA yazılımıyla bağlantısı, Robustel 5G router aracılığıyla sağlanıyor. 5G teknolojisinin yüksek çözünürlüklü görüntü verisini son derece hızlı ve sorunsuz biçimde aktarabilmesi, AR gözlüklerinin potansiyelinin en üst seviyede kullanılabilmesine imkan tanıyor. 5G’nin gecikmesiz aktarımı sayesinde nesne takibi özelliği de aktif kullanılabiliyor. Bu çözüm, depo yönetim sistemleri veya MES’lere de entegre edilebiliyor.

Dijital İkiz Uygulaması

→ Video için tıklayın.  📹

Olgun Otomasyon tarafından geliştirilen i4X isimli dijital ikiz yazılımı, bir makinenin veya bir fabrikanın tamamının üç boyutlu olarak simülasyonuna imkan tanıyor. GPT4 ve yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı dijital ikiz yazılımını kullanarak uzaktan sanal bir biçimde bir fabrikada gezmek mümkün. Bu sayede tesiste bulunan makinaların ekipman etkinliği, bakım veya onarım gibi ihtiyaçlarına dair gerçek zamanlı bilgi alınabiliyor. Aynı anda birden fazla kullanıcılarla bağlantı kurulabilmesi sayesinde takımların işbirliği yapması da sağlanabiliyor. Dijital ikizler ile kurulum ve bakım işlemleri çok daha hızlı ve kolay biçimde tamamlanabiliyor. Bu uygulamalarda 5G, yüksek hacimli verinin çok hızlı biçimde görüntülenerek analiz edilebilmesi ile katma değer sunuyor.

Akıllı Kutulama Sistemi

→ Video için tıklayın.  📹

Görüntü işleme teknolojileri, akıllı fabrikalarda üretim hatlarının optimizasyonunda kritik rol üstleniyor. Hat üzerindeki bir parçanın hassas boyut ölçümü, kargolama ve lojistik aşamalarında doğru kutu seçimi ve desi ölçümünü otomatize edebiliyor. Parçanın 3 boyutlu görüntüsünün sağlıklı ve hızlı biçimde bir robota aktarılabilmesi ise robotun 6 eksen pozisyon kontrolü ile tut-bırak ve montaj işlemleri yapabilmesini sağlayabiliyor. Oacon tarafından geliştirilen “Akıllı Kutulama Sistemi” uygulamasında bant üzerindeki parça görüntü işleme sensörleri ve barkod okuyucular tarafından algılanıyor. Görüntü ve okunan barkod bilgileri Robustel 5G router kullanılarak endüstriyel haberleşme protokolleriyle veya bulut üzerinden merkeze aktarılabiliyor. Merkezdeki yazılımda parça için ideal kutu boyutu ve desi bilgisi tespit ediliyor. Uygulama, 5G teknolojisinin sunduğu düşük gecikme ve yüksek bant genişliğinden en iyi biçimde faydalanıyor.

Sesli Komut ile Robot Kontrolü

→ Video için tıklayın.  📹

Mitsubishi tarafından geliştirilen 5G Üzerinden Sesli Komut ile Robot Kontrolü uygulaması, robotların uzaktan kontrolünü bir adım öteye götürüyor. Robot kontrolünde mesafe kısıtını tamamen ortadan kaldırarak sahaya bakıma gitme ihtiyacına çok daha pratik bir alternatif getiriyor. Yerinde bakım söz konusu olduğunda personelin can güvenliğini tehlikeye atabilecek koşullar var ise bakım süreçlerine önemli bir çözüm sunan uygulama, endüstriyel tesislerde iş sağlığı ve güvenliğini de ileriye götürüyor. Örneğin üretim hattı üzerine düşen bir nesnenin kaldırılması gerektiğinde, bir 5G router ve XR gözlüğü ile herhangi bir yerden duruma müdahale mümkün oluyor.

Üretim Yönetim Sistemi

→ Video için tıklayın.  📹

Promanage’in 5G ile entegre üretim yönetim sistemi sayesinde ortamda sistem için önemli olarak belirlenen parametreler anlık olarak algılanarak takip edilebiliyor. Örneğin nem ve sıcaklık gibi değerler sensörler ile ölçülerek takip ediliyor. Prodata online izleme platformu üzerinden kullanıcılara, fabrikalardaki veya endüstriyel tesislerdeki bu değerleri gerçek zamanlı olarak görüntüleme imkanı sunuluyor. Bu sayede bu değerlerde ani değişimler veya dalgalanmalar olduğunda sisteme uyarı verilebiliyor. Robustel 5G router, 5G’nin düşük gecikme süresi avantajını en iyi şekilde kullanarak çok daha anlık takip ve hızlı müdahale imkanı sunarken, teknolojinin yüksek kapasite özelliği sayesinde de büyük ölçekli tesislerdeki çok yüksek sayıda nodun aynı hassasiyette takibine de izin veriyor.

Ressam Robot Uygulaması ​

→ Video için tıklayın. 📹

Teknolojik gelişmeler endüstri sektörünü özellikle emek maliyetlerinin düşürülmesi noktasında etkilemiştir. Bu gelişmelerin bir sonucu olan çizim yapabilen robotlar, CNC tezgahlarında kullanılarak imalat sahalarındaki emek sermayesinin düşürülmesini sağlamaktadır. Bu uygulamalarda yüksek bant genişliği gerektiren bilgilerin kesintisiz ve hızlı şekilde ağ üzerinden iletilmesi gerekir. 5G teknolojisi endüstrideki bu gibi ihtiyaçların giderilmesine yönelik geliştirilmiştir. Mitsubishi Electric Türkiye’nin ressam robot uygulamasında, robota 5G üzerinden gerekli bilgilerin iletilmesi sonucu robotun istenilen çizimleri yapması sağlanmaktadır. Ressam robot uygulamasında; kesintisiz haberleşme sağlaması, yüksek hızlı veri iletim özelliği ve desteklediği yüksek bant genişliği nedeni ile Robustel EG5120 endüstriyel 5G router kullanılmıştır.

Barmen Robot Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

Uzaktan robot kontrolü uygulaması şimdiden endüstrinin birçok alanında kullanılmakta olan bir uygulamadır. 5G teknolojisinin yüksek hız, düşük gecikme ve yüksek bant genişliği dahil öne çıkan bu 3 önemli özelliği ile bu uygulamalarda hızlı şekilde robotlara istemde bulunularak, harekete geçmeleri sağlanmaktadır. Bu uygulamadan özellikle fabrika hatlarında büyük verim alınması öngörülmektedir. Fanuc Türkiye tarafından gerçekleştirilen barmen robot uygulamasında, bilgisayar üzerinden bilgilerin sisteme girilmesi ve bu bilgilerin ağ üzerinden robotlara iletilmesi sağlanmaktadır. Kesintisiz haberleşmeyi desteklemesi nedeniyle bu uygulamada Robustel R5020 5G router tercih edilmiştir. 

Endüstriyel IoT Uygulama Demosu

→ Video için tıklayın. 📹

Endüstriyel tesislerde, sistem güvenliği ve sistem veriminin devamlılığı adına saha verilerinin anlık aktarımı ve kontrolü kritik öneme sahiptir. 5G’nin düşük gecikme, yüksek hız ve yüksek kapasite özellikleri ile yüksek hacimli saha verilerinin kesintisiz ve hızlı aktarımı sağlanıyor. WIN Eurasia 5G Arena’daki 5G endüstriyel IoT çözümü demomuzda 5G teknolojisinin bu avantajlarından yararlanılarak makine durumu, yağ sıcaklığı ve motor gerilimi verilerinin anlık olarak inSCADA platformuna iletimi gerçekleştirildi. Bu uygulamada Moxa MGate protokol gateway kullanılmasına karşın Robustel'in router donanımlarının yerleşik Modbus gateway özelliği de bulunuyor.

AMR ile Akıllı CNC Tezgah Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

Genel mobil şebekelerin yetersiz kaldığı fabrika, tersane, maden  gibi alanlarda, bu tesislere özel bir “Private LTE/5G” altyapısı kurulması, bu tarz tesisler içerisindeki kritik haberleşmeye avantaj sağlayabilir. Bu tesislerde 5G kullanımının kritik olduğu uygulamaların başında AMR/AGV gelir. 2022 WIN Eurasia’da Private 5G altyapısı kurularak gerçekleştirilen 5G Arena’da sergilediğimiz demomuzda, Milvus AMR/AGV’ler ile Eriş Makina’nın akıllı CNC tezgah çözümü, 5G üzerinden haberleşiyor. Böylece yaşanan kesinti sorunları ortadan kalkarak hat üzerindeki acil bir durum veya soruna müdahale kolaylaşıyor. Ayrıca 5G’nin yüksek sayıda cihaz bağlanabilme avantajı sayesinde çok sayıda AMR/AGV ve üretim hattında kullanan cihaz 5G ağı üzerinden birbiriyle haberleşebiliyor. 

Fabrikalarda Otomatik Güdümlü Araç (AGV) Uygulaması

→ Video için tıklayın.📹

Intralojistik süreçlerinin yer aldığı tüm endüstriyel tesisler; örneğin fabrikalar, depolar, hastaneler ve benzeri alanlarda, farklı birçok malzemenin taşıma işleri için otomatik güdümlü araçlar (AGV) kullanmak büyük avantaj sağlar. Yüksek manevra kabiliyetine sahip bu mobil robotlar, çift yönlü olmaları sayesinde dar alanlarda görev yapabilir ve istasyonlar optimum şekilde dizayn edilebilir. Bu uygulamada da Oppent tarafından geliştirilen EVOcart AGV’lerin palet taşıma görevi simüle ediliyor. Operasyonda herhangi bir gecikme yaşanmasının istenmediği bu gibi tesislerde, 5G’nin sunduğu avantajlardan özellikle düşük gecikme süresi, AGV’lerin duraklama olmadan ve zaman kaybetmeden çalışabilmesini sağlıyor.

Spot Robot Uzaktan Kontrol Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

Karanlık fabrika koşullarında, insan erişiminin zor olduğu yerlerde, insan sağlığına zararlı ortamlarda, hatta arama kurtarmada kullanılabilen Spot robotlar 5G sayesinde kablolu bağlantı hızında, insan reflekslerinde hareket edebiliyor. Endüstriyel tesislerin veya tehlikeli ortam koşullarına sahip alanların denetimi bu robotlarla uzaktan gerçekleştirilebiliyor. Spot robot basınç, akım, sıcaklık gibi analog ölçüm değerlerini okuyabiliyor, termal kameralarla endüstriyel tesislerde sıcak nokta veya tehlike tespiti, su ve buhar kaçak tespiti yapabiliyor. Lazer taramayla dijital ikiz oluşturmaya yardımcı olurken onarım ihtiyacını da tespit edebiliyor.  

Uzaktan Robot Kolu Kontrolü Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

Başta sağlık olmak üzere birçok alanda çığır açabilecek uzaktan robot kolu kontrolü, 5G teknolojisinin başta düşük gecikme ve yüksek hız avantajlarından yararlanır. Uzaktan robot kolu kontrolü, sadece uzaktan ameliyatlarda değil, üretim tesislerinde insan sağlığını etkileyebilecek noktalarda ve savunma sektöründe de birçok uygulamaya önayak olma potansiyeline sahiptir. Mitsubishi tarafından gerçekleştirilen bu uygulamada Modbus protokolü üzerinden veri gönderimi yapılabilmesi kritik önem taşıyor. Bu açıdan Robustel R5020'nin Modbus dahil birçok endüstriyel protokolü desteklemesi, uygulamaya büyük avantaj sağlıyor. 

İş Güvenliği ve Acil Durum Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

5G teknolojisi, üretim tesislerinde acil durumlarda sistemin uyarı verebilmesi için görüntü işleme teknolojileri ile birlikte kullanılarak, iş güvenliğini ve verimliliği artırmanın önemli bir yoludur. 5G teknolojisi, robot hücrelerinde bulunan sensörlerden gelen verileri anlık olarak görüntü işleme sistemlerine aktarabilir. Bu veriler, robotların hareketlerini kontrol etmek, olası tehlikeleri tespit etmek ve müdahale etmek için kullanılabilir. 5G teknolojisi, robot hücreleri arasında yüksek hızlı iletişim sağlayarak, üretim hatlarının verimliliğini artırabilir. Bu teknoloji, üretim tesislerinde meydana gelen iş kazalarının ve yaralanmalarının önlenmesine yardımcı olarak, işletmelerin maliyetlerini düşürebilir ve üretkenliğini artırabilir.

CNC Makine Uzaktan İzleme ve Analiz Sistemi

→ Video için tıklayın.📹

Endüstriyel tesislerde, karanlık veya dijital fabrikalarda CNC makineleri, sensörler ve her türlü IED’den alınan verinin uzaktan izlenerek analiz ve kontrol edilebilmesi gerekir. Bu nedenle bu verilerin buluta 5G üzerinden güvenli ve kayıpsız biçimde aktarılarak doğru yazılımlarla işlenebilmesi gerekir. Bu ihtiyaca yanıt veren Tezmaksan’ın CNC Makine Uzaktan İzleme ve Analiz Sistemi, 5G’nin düşük gecikme, yüksek hız ve yüksek bant genişliği avantajlarından faydalanır. Bu uygulamada kullanılan Robustel R5020 5G router, endüstriyel tasarımı ve stabil 5G bağlantıları sağlaması sayesinde güvenli ve kayıpsız veri aktarımını güvenceye almıştır. 

Montaj Hattı Acil Durdurma Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

Bir montaj hattı genelde manuel ve otomatik proseslerden oluşur. Bu nedenle, bazı montaj bölgelerindeki malzeme teslimatı ve malzeme alma sırasında yüksek güvenlik gereklilikleri oluşur. 5G’nin iş güvenliği optimizasyonunda avantaj sağlayabileceği önemli bir alan da bu montaj hatlarıdır. Siskon Otomasyon, 5G teknolojisini kullanarak montaj hatlarında iş güvenliğini optimize etme çözümü sunmaktadır. Bu çözümde, 5G’nin sağladığı düşük gecikme süreleri sayesinde hareket sensörlerden alınan bilgiler gecikmesiz gönderilmekte ve herhangi bir tehlike anında montaj hattı anında durdurulabilmektedir. Bu çözüm sayesinde, montaj hatlarında çalışan işçilerin iş güvenliği artmakta ve iş kazaları engellenmektedir.

AS/RS Otomatik Depolama Sistemi Uygulaması

→ Video için tıklayın. 📹

AS/RS otomatik depolama sistemleri, depolama faaliyetlerinin tamamen bilgisayarlarla kontrol edildiği bir sistemdir. Bu sistemde yüklerin raflarda depolanması, düzenlenmesi, boşaltılması, hatta sipariş toplama gibi işlemler bilgisayarlar tarafından yönetilir. AS/RS otomatik depolama raf sistemlerinin temelini yüksek irtifa depo rafları oluşturur. Bu uygulamada Altınay’ın sunduğu AS/RS sisteminin 5G entegrasyonu sayesinde ERP sistemleri ile yüksek hızlı/anlık haberleşme sağlanıyor. Bunun yanı sıra sistemde 5G ile haberleşilmesi, belirli paketlerin ayrıştırılması için yüksek çözünürlüklü kamera kullanımına da olanak tanıyor. Böylece örneğin siparişler veya talepler çok daha hızlı biçimde işleme alınabiliyor. 

Robustel 5G Çözümleri

R5020 5G Modem Router

R5020 Serisi

Yüksek Hızlı Akıllı 5G Router,
4 Ethernet, 1 RS-232/RS-485, DI, DO

R5020 5G Router

R5020 Lite Serisi

Kompakt 5G Router, 2 Ethernet Port,
1 RS232/RS485 Port, Wi-Fi

Robustel R5010 5G Router Modem

R5010 Serisi

Yüksek Hızlı 5G Router Modem,
1 Ethernet, 1 USB port,

Robustel EG5120 Serisi Endüstriyel 5G Router

EG5120 Serisi

Edge Computing Gateway, 2 Ethernet,
2 RS-232, 2 RS-485 Port, 2 DI, 2 DO

Bunlar da İlginizi Çekebilir

WEBİNAR

Endüstriyel IoT’de 5G’nin geleceğini Turkcell ile tartıştığımız, endüstride 5G uygulama örnekleri sunduğumuz webinarımızı izleyin:

Türkiye’de Endüstriyel Nesnelerin İnternetinde 5G’nin Geleceği

TEKNİK YAZI

5G ağları her dikey sektördeki tüketicileri etkilemeye devam eden dijital dönüşümün önemli bir parçası. Peki ya 5G’ye geçiş nasıl olmalı?

“Geleceğe Bir Bakış: Ağınızın 5G’ye Geçiş Planı”

BLOG

5G bazı uygulamalar için uzun zamandır beklenen bir teknoloji. Otonom araçlar 5G’nin özelliklerinden nasıl faydalanıyor?

5G’ye Geçişin Öncüleri: Otonom Araçlar