9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

OT ve IT Dünyası Arasındaki Büyük Boşluk Kapanabilecek Mi?

“Nesnelerin İnterneti”, ve bir adım sonrasında “Endüstriyel Nesnelerin İnterneti” uygulamalarının yaygınlaşmasıyla, her nesneye internet üzerinden erişebilmek, bu nesnelerden alınan verilere anlam kazandırarak bunları tekrar kullanabilmek, üzerinde en çok çalışılan çözümler haline geldi. Öte yandan IT (Bilgi Teknolojileri) uygulamalarında toplanan veri, toplanış biçimi ve kullanım şekli ile OT (Operasyonel Teknolojiler) uygulamalarının veri toplama ve işleniş şekli birbirinden çok farklı olmaya devam etti. Günümüzde gittikçe daha fazla endüstriyel uygulama ise, bu iki dünya arasında bir köprü kurulmasına ihtiyaç duyuyor.

Bilişimin iki yüzü arasındaki bu fark, temelde tarafların veriyi farklı iletişim dilleri üzerinden iletmesi ve işlemesinden kaynaklanıyor. IT personeli SNMP ve RESTful API kullanmaya son derece alışıkken, OT’cilerin çok iyi bildiği ModbusEtherNet/IP gibi protokollere yabancı kalıyor. Her iki taraf da sahadan topladıkları, gittikçe de hacmi büyüyen veriyi mümkün olan en etkin biçimde kullanmak istiyor. 

Peki, bu boşluğu kapatmaya nereden başlanabilir? Örneğin endüstriyel uygulamalarda birçok uç cihazın ürettiği I/O sinyalleri, nasıl bir bulut platformuna aktarılabilir, ve burada işlenebilir? Buluta aktarılması gereken veri hacmi nasıl optimum düzeyde tutulabilir? IIoT uygulamalarının önde gelen çözüm sağlayıcılarından Moxa, Akıllı I/O konsepti, yazılım ve ürünleriyle nihayet bu soruya tatmin edici bir cevap veriyor. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir