Overall Equipment Effectiveness nedir? Bu terim, Endüstri 4.0’ın yükselişiyle birlikte daha sıkça gündeme gelmeye başlamış bir göstergeye işaret ediyor. Türkçesine Toplam Ekipman Etkinliği diyebileceğimiz, OEE şeklinde kısaltabileceğimiz bu terim, bir sistemde bulunan tüm donanımların kullanım süresi, durumu ve kalitesini kapsayan bir performans göstergesidir. Son yıllarda Endüstri 4.0 trendinin yükselişiyle birlikte imalat sektörünün temel performans göstergesi olarak ortaya çıkmıştır. OEE, gerçekten üretken olan imalat süresinin oranını kıstas alır. %100 olan bir OEE puanı, yalnızca iyi parçaların, mümkün olan en kısa sürede, sıfır duruş süresiyle üretildiğini gösterir.
Peki, Overall Equipment Effectiveness nasıl hesaplanır? OEE’yi hesaplama formülü üç ölçüt kullanır:
Peki, Overall Equipment Effectiveness nasıl hesaplanır? OEE’yi hesaplama formülü üç ölçüt kullanır:
- Kullanılabilirlik (sıfır duruş süresi hedeflenir)
- Performans (optimum üretim hızı hedeflenir)
- Kalite (sağlam parçaların toplamdaki payı maksimum olmalıdır)
OEE’nin mümkün olan en üst seviyeye çekilmesiyle üretim kalitesini yükseltmek, ihtiyaca özel üretim, hatasız üretim ve karma modelli montaj hatları gibi talepleri karşılamak mümkün olur. Peki, üretim süreci boyunca OEE ölçümü, ne gibi somut faydalar sağlar? Bu göstergeyi iyileştirmek için neler yapılabilir?
Moxa, Overall Equipment Effectiveness’in ne olduğuna ışık tutarken OEE hesaplamasında kullanılan her bir değişken üzerinden yukarıdaki soruların cevabını, aşağıda okuyabileceğiniz teknik yazıda ortaya koyuyor.