9618b98e-0f72-4d39-be3f-c584415815eb

UYGULAMA ÖRNEĞİ

Baklacı Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​

Sektör: Enerji

​Proje Adı: Baklacı Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu

​Uygulama Tarihi: Temmuz 2018

Uygulayan: ESPRO Otomasyon

Uygulama Yeri: Alaşehir, Manisa

Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​ Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​
Kaynak: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Uygulama Hakkında

Ülkemizin jeotermal kaynaklar açısından zengin olduğunun tespit edilmesi, bu temiz ve yenilenebilir enerji üzerinden elektrik üretim tesislerinin kurulmasına hız kazandırmıştır. Özellikle Ege Bölgesi, ülkemizin en yoğun ve yüksek potansiyele sahip olan jeotermal kuyularının bulunduğu bölge olarak dikkat çekmektedir. 

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde, Baklacı’da yapılan teknik çalışmalar da, bölgedeki 4 jeotermal kuyuda elektrik üretimine yönelik yüksek potansiyel olduğunu göstermiştir. Bunun üzerine 19,4 MW güç kapasitesiyle Akça Enerji tarafından kurulan Baklacı Jeotermal Enerji Santrali, Temmuz 2018’de devreye alınmıştır. Bu tesiste kuyular, enerji izleme sistemi ve saha enstrümanlarının otomasyonu ise ESPRO Otomasyon tarafından, GSL’nin kullanılan otomasyon ve haberleşme donanımlarına katkılarıyla yapılmıştır.

Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​ Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​
Kaynak: Akça Enerji

GSL Çözümü

Kuyular arasında ve kuyularla merkez arasında haberleşme için, mesafelerin uzun olması, single mode fiber ring kurulumu ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bunun için Moxa’nın ICF-1180I serisi fiber – PROFIBUS çeviriciler kullanılmıştır. Moxa’nın ICF-1180I serisi, kullanıcılara aşağıdakiler dahil birçok avantaj sunar: 

  • ​Fiber kablo test fonksiyonu
  • Kesinti durumunda alarm tetikleme
  • Otomatik baudrate tespiti
  • Fiber veya PROFIBUS bağlantılarda sorunları tespit edebilme
  • Fiber sinyallerinin gücünü cihaz çalışır haldeyken ölçebilme

Enerjinin izlenmesi ve ağ üzerindeki cihazların kontrolünde verimli bir işletim için ise, ağ üzerindeki tüm cihazlarda zaman senkronizasyonu sağlanması istenmiştir. Bunun için ise GSL, EKOS electric EKOSync 1588 NTP/PTP zaman sunucusunu önermiştir. Yedekli haberleşmesi istenen SCADA sisteminde kullanılacak Ethernet anahtarlarında ise raf tipi kurulum, çok port desteği ve endüstriyel ortama dayanıklılığa ihtiyaç duyulmuştur. Tüm bu ihtiyaçlar, Kyland’ın KIEN1026 endüstriyel rackmount switch serisinin 24 fast Ethernet portlu modeliyle karşılanmıştır. 

Kullanılan Ürünler

Bu projede kullanılan ürünler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın:

Kyland SICOM3024P Serisi

Kyland Switch 

Yönetilemez Ethernet Switch 

EKOSync 1588 time server, EKOSinerji

EKOS electric EKOSync 1588

Endüstriyel IEEE 1588v2 PTP NTP/SNTP Time Server

Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​ Jeotermal Enerji Santrali Otomasyonu​

Moxa ICF-1180I

Endüstriyel PROFIBUS-to-fiber converter

Benzer bir projeniz mi var? Size yardımcı olalım:

Günümüzde yenilenebilir enerji santrallerinin de dahil olduğu modernize ve duyarlı altyapılar, şehirleri akıllı hale getiren uygulamalar arasında yer almaktadır. Peki, hangi uygulama ve çözümlerle şehirler daha akıllı hale geliyor, IoT ile birlikte dönüşüm geçiriyor? Aşağıdaki yazımızda bu soruya cevap aradık:

2019’da Bir Akıllı Şehrin Anatomisi