Daha Az Çaba, Daha Çok Fayda
Uzak IO modüllerini değiştirirken tekrar yapılandırmayla uğraşmaya gerek yok
Modüler Uzak IO
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) uygulamalarında sahadan I/O verilerinin toplanarak OT (özel bulut) veya IT (genel bulut) platformlarına aktarılması talebiyle gittikçe daha sık karşılaşıyoruz. I/O verisini toplamak için modüler uzak IO birimleri kullanmak ise her zaman çok kolay olmuyor; bu süreçte çıkan çok çeşitli sorunlar günlük operasyonu yavaşlatabiliyor, işleri normal seyrine döndürmek ancak ek mesai ve masrafla mümkün olabiliyor. Gelin IT (bilgi teknolojileri) veya OT (operasyonel teknolojiler) konusunda uzmanlığınız olsun olmasın, Moxa’nın ioThinx 4510 modüler uzak IO’sunun size nasıl çözüm getirebileceğine bir bakalım:
Karşılaşılan Zorluklar
Önceki yapılandırma ayarlarını mevcut modüllere kopyalamak istiyorsunuz, ama...
…mevcut I/O dizilimi veya modül türlerini önceki modül kombinasyonlarıyla aynı tutmanız gerekiyor. Yoksa her bir modülün ayarları ve bir üst seviyedeki yazılıma (ör. SCADA) Modbus adresi/RESTful kanal ismi girişi de dahil olmak üzere tüm modülleri tekrar yapılandırmanız gerekiyor. Bu da işletim maliyetlerinizi artırıyor. Moxa’nın ioThinx 4510 serisi ile ise SCADA sistemlerine bir modül eklediğinizde veya çıkardığınızda veya modül sırasını değiştirdiğinizde yeniden yapılandırma yapmanız gerekmez.
Yeniden Yapılandırmaya Gerek Yok
ioThinx 4510 benzersiz modül/kanal adını da destekleyen kullanımı kolay bir web yapılandırma aracıyla tasarlanmıştır. SCADA’daki Modbus adresi/RESTful kanal ismi de dahil kaydı olan yapılandırma ayarlarının tümü, belirli modülde otomatik olarak ayarlanır. Modül dizilimini değiştirseniz, bir modül ekleseniz veya çıkarsanız bile ek bir yeniden yapılandırma gerekmez, yalnızca yeni eklenen modülü yapılandırmak yeterli olur. Dahası, web yapılandırma aracı sürükle-bırak gibi GUI tasarım özelliklerine de sahiptir, böylece I/O dizilimleri ve türlerini kolayca değiştirebilirsiniz. Bu özellik Modbus TCP ve RESTful API protokolleri için de geçerlidir.
ioThinx 4510’un yenilikçi tek tıkla otomatik yeniden yapılandırma işlevlerinin dağıtımda nasıl zaman kazandırabileceğini görmek için
aşağıdaki tanıtım videosunu izleyin:
Yeni Modül Eklemek, Sırasını Değiştirmek, Çıkarmak Çok Kolay
Bildiğiniz protokolü kullanmak istiyorsunuz, ama...
Şirketinizin kullandığı mevcut modüler uzak I/O’nun kullandığınız IT protokollerini desteklemediği için yeni bir çözüm bulmak için tekrar satın alma sürecinin tamamında tekrar tekrar başlıyorsunuz. Bu nedenle, projenizi tamamlamak için beklenenden daha fazla zaman ve çaba harcamanız gerekir, zira sadece OT protokolleri mevcut uzak I/O tarafından desteklenir. ioThinx 4510 basit bir modüler remote I/O cihazı değil. Protokoller arası dönüşüm yeteneğiyle Moxa’nın ioThinx 4510 Serisi, toplanan I/O ve seri verileri üst seviye yazılımlara uygun MQTT üzerinden bulut servisleri, Modbus TCP üzerinden SCADA, SNMP üzerinden NMS gibi farklı protokollere çevirebilir. Bu ikisi-bir-arada tasarım, sistem karışıklığını, ağ topolojisinin kapladığı alanı ve genel kurulum süresini azaltır.
…canınız sıkkın. Şirketinizde kullanılan modüler uzak I/O SNMP, RESTful gibi aşina olduğunuz protokolleri desteklemediği için yeni bir çözüm bulmak zorundasınız. Bu da tüm satın alma sürecini tekrar tamamlamanızı gerektirdiği için, başladığınız yere dönmüş hissediyorsunuz. Mevcut uzak I/O’nuz yalnızca OT protokolleri desteklediğinden, projenizi tamamlamak için beklediğinizden daha çok zaman ve çaba harcamanız gerekiyor. Moxa’nın ioThinx 4510 serisi ise birden fazla IT/OT protokolünü destekliyor, böylece birçok protokol dönüşümünü tek cihazla halledebiliyorsunuz.
Yerleşik Modbus Ağ Geçidi ile Sistemler Daha Az Karışık
ioThinx 4510 sadece modüler bir uzak IO değil, aynı zamanda bir Modbus ağ geçidi olarak geliştirilmiştir. Sahip olduğu Modbus RTU Master desteği ile kullanıcıların sahadaki seri cihazlardan veri toplamasına ve seri verileri Modbus TCP, SNMP ve RESTful API gibi farklı protokollere dönüştürmelerine yardımcı olur. Bu ikisi-bir-arada tasarım, sistem karmaşıklığını, ağ topolojisinin gerektirdiği alanı ve toplam kurulum süresini azaltır. Ayrıca, eski tip cihazları Ethernet’e çıkararak kullanıcıların aşina olduğu bir protokol üzerinden bu cihazların kullanım ömrünü uzatmış olur. Böylelikle sistem entegrasyonu ile Toplam Sahip Olma Maliyeti’ni (TSOM) kolaylıkla düşürebilirsiniz.
Modbus seri ve I/O cihazlar çoğunlukla sahada kullanılır. ioThinx 4510’un içindeki yerleşik Modbus ağ geçidi ile bu cihazların entegrasyonu kolaylıkla sağlanabilir. Ürünün tasarımı, kolay bakım sağlamak için sistem karmaşıklığını da azaltır.
Verilerinizi korumak için tüm altyapıyı baştan tasarlıyorsunuz, ama...
Ağ üzerinde çalışmaya devam eden eski donanımlarınızın veri iletim şekli, sizi hala savunmasız bırakabiliyor.
Eski uygulamaları bir IIoT tasarımına geçirirken siber güvenlik göz önüne alınması gereken konuların başında gelir. Yepyeni router ve güvenlik duvarları alıp tüm ağ altyapısını siber saldırılara karşı korunmak üzere yeniden tasarlasanız dahi, mevcut uzak I/O donanımlarınız veriyi düz metin olarak iletiyorsa, verileriniz hala işletmeniz içerisindeki izinsiz personelin erişimine açık kalır. Moxa’nın ioThinx 4510 serisinin siber güvenlik özellikleri, sistem genelini düşünerek tasarlandığından IIoT uygulamaları için ideal çözüm sunar.
Siber güvenlik göz önüne alınarak tasarlanan ioThinx Serisi, 3 seviyeli hesap yönetimi, ağ erişim kontrolü ve HTTPS içerir. Buna ek olarak tüm IT protokolleri (MQTT, RESTful API ve SNMP) güvenli veri iletimi için veri şifrelemeyi destekler.
Veri Güvenliğini En Uca Kadar Yayın
Moxa ioThinx 4510’un siber güvenlik özellikleri, hem cihaz hem de iletişim güvenliğini kapsar. Üç seviyeli erişim tasarımı ise kullanıcı gruplarını sınıflandırmanıza izin verir. Girdiğiniz hassas bilgilere başkaları tarafından erişilemeyeceğini güvenceye almak için, cihazı https üzerinden de yapılandırabilirsiniz. Ayrıca, desteklenen tüm IT protokolleri (MQTT, RESTful API, SNMP) güvenli veri iletimini desteklemek için veri şifrelemesi desteklemektedir. Modbus gibi veriyi düz metin halinde ileten OT protokolleri söz konusu olduğunda ise, ioThinx 4510 “Access Control” (Erişim Kontrolü) işlevi sayesinde yalnızca izinli IP’lerin ioThinx’e erişebilmesini sağlar. ioThinx 4510’nun siber güvenlik işlevi, sisteminiz için mükemmel bir eşleşme haline getirir.
Haberleşme donanımlarının sabit bir fiyatı olsa da, iletilen verinin paha biçilemez olabildiğini biliyoruz. Tam da bu yüzden, ioThinx 4510’un sunduğu siber güvenlik tasarımı, tam sisteminize göre bir donanım sağlıyor.
Alıştığınız Modüler Uzak I/O'lardan Çok Daha Fazlası:
- 32’ye kadar I/O modül desteği
- Teçhizat kullanmadan kolay takıp çıkarma
- Web üzerinden kolay ilk ve tekrar yapılandırma
- Yerleşik Modbus RTU ağ geçidi işlevi
- Modbus/SNMP/RESTful API desteği
- Uç sıcaklıklarda çalışmaya uygun tasarım
Cihaz Bağlanabilirliğini Basit Tutun
Saha uygulamalarınızın düzgün çalışabilmesi için çok sayıda ekipmanı barındırması ve farklı iletişim protokolleri ve arayüzleri ile sistem özelliklerini içermesi gerekir. Daha fazla uç bağlantı çözümü için Moxa’nın geniş kapsamlı ürün portföyünü inceleyebilirsiniz.