Akıllı Şebekelerde 5G Üzerinden Diferansiyel Kontrolünün Ödüllü Çözümünde Robustel Tercih Edildi
ZTE, NETAŞ, Turkcell, ABB, BEDAŞ işbirliği ile gerçekleştirilen, GSL’nin de Robustel marka 5G router ve teknik destek sunduğu “elektrik dağıtım şebekelerinde 5G üzerinden hat diferansiyel kontrolü” çalışması, Mobile World Congress’de “Yenilikçi Mobil Servis ve Uygulama Ödülü” aldı. GSMA tarafından her yıl düzenlenen kongre, bu sene Şubat ayında Barselona’da gerçekleştirilmişti.
Dağıtım şebekesi içindeki enerji koruma devrelerinin çok düşük gecikme ihtiyacını artık 5G teknolojisiyle karşılamak üzere tasarlanan bu çözüm, “Line Differential Protection” uygulamasındaki kablo bağımlılığını ortadan kaldırarak, enerji sektöründe mobil döneme geçişin önemli bir adımı oldu.
Akıllı Şebekeler ve Diferansiyel Koruma Sistemleri
Akıllı şebeke sisteminin önemli bir özelliği olan diferansiyel koruma sistemleri, herhangi bir durumda karar vermesi için terminallerdeki akım farklarının eş zamanlı olarak ölçülmesi esasına dayanıyor. Hassas korumanın sağlanması ve hızlı yanıt alınabilmesi için sistemde terminaller arasında zaman senkronizasyonu gerekiyor. Terminal örnekleme ve operasyonel veri toplama için de diferansiyel koruma algoritmaları kullanılıyor. Bir arıza tespit edildiğinde terminaller uygun şalterlerin bağlantısını hızla kesiyor hassas arıza lokalizasyonu ve izolasyonunu mümkün kılıyor, böylece dağıtım şebekesinin güvenilir bir şekilde çalışması sağlanıyor.
Bu uygulamada BEDAŞ’ın saha sorumluluğu altında olan İstanbul Başakşehir’deki iki trafo merkezi arasında 5G şebekesi üzerinden düşük gecikmeli haberleşme sistemi kuruldu. Bu teknolojik yenilik, sahada herhangi bir arıza olması halinde koruma devrelerinin hızlı bir şekilde etkinleştirilmesini sağladı, böylece arızalardan daha az alanın etkilenmesine ve arıza süresinin de düşmesine olanak tanındı. Projede GSL’nin tedarik ettiği, yüksek performanslı 5G bağlantılı bilgisayar niteliğindeki Robustel EG5120 kullanıldı. Bir “edge computing gateway” olarak tanımlanan EG5120, 3GPP’nin 5G teknolojisinde Release 16 sürümünü destekliyor.
Bu akıllı şebeke uygulaması, geleneksel büyük ölçekli fiber optik dağıtım sistemlerinin kısıtlarını ortadan kaldırarak diferansiyel koruma için 5G bağlantısının kablo maliyetinden tasarruf, düşük gecikme ve yüksek hız avantajlarını kullanıyor. Bu sayede akıllı şebekelerde 5G altyapısı daha esnek, ölçeklenebilir bir çözümün yanı sıra uygun maliyetler de sunuyor. Aynı zamanda akıllı şebeke sistemlerinde 5G haberleşme altyapısı işletme ve tüketiciler için güvenilir bir güç altyapısı sunarken, enerji endüstrisinin operasyonel verimliliğini de arttırıyor.
5G bağlantısı aracılığıyla diferansiyel koruma uygulanması yalnızca kolaylık ve hız sunmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük ölçekli diferansiyel koruma dağıtımları için sağlam destek, sürdürülebilirlik ve hızlı dağıtım avantajlarını da beraberinde getiriyor.
5G teknolojisinin endüstriyel sistemlere sunduğu avantajları öğrenmek ve en sağlıklı biçimde ağınızı 5G’ye taşımak üzere bir plan yapmak isterseniz; “Ağınızın 5G’ye Geçiş Planı” teknik yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bu Akıllı Şebekelerde 5G Uygulamasında Kullanılan Robustel Router:
Endüstriyel 5G Router / Edge Computing Gateway 2 Ethernet, 2 RS232, 2 RS485 Port, 2 DI, 2 DO, Çift SIM, Bluetooth, Wi-Fi
- Karmaşık uygulamalar için yüksek performanslı bilgisayar
- Docker konteyner oluşturma desteği
- Son teknoloji (Release 16) destekli 5G arayüz
- Geniş çalışma sıcaklık aralığı (-40°C ila +70 °C)
- Modbus TCP ve Modbus RTU desteği
- C, C++, Java, Python, Node.js desteği
- Debian belleğinde 50.000’den fazla kullanılabilir uygulama
- Wireguard/IPsec/OpenVPN/GRE/L2TP/PPTP/DMVPN ve daha fazla VPN ile bağlantı seçeneği
- Robustel’in router/gateway yönetim platformu RCMS desteği
Robustel 5G router ile çalışan
Endüstride 5G uygulama örneklerini inceleyin.